Co je lepšího než bonboniéra s čokoládovými pralinkami? Čokoládová bonboniéra s čokoládovými pralinkami, samozřejmě!
První čokoládovou krabičku jsem dělala před lety pro moji skvělou kamarádku Markétu z Black Blondie. První byl nápad udělat čokoládové bonbóny a když byly hotové, plynule jsem přešla k výrobě bonboniéry z čokolády.
Nejsem profesionální cukrář, pouze cukrářský nadšenec. takže vám postup předkládám tak, jak jsem se k němu sama v domácích podmínkách dopracovala.
Budete potřebovat:
- 300 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
- strouhaný kokos
- 2 listy A4 průhledné fólie o tloušťce asi 1 mm
- nůžky
- tužku
- pravítko
- gumovou špachtli
- kovovou stěrku na roztírání čokolády
- nůž
Začněte tím, že z průhledné fólie nastříháte následující čtverce a obdélníky:
- jeden čtverec o rozměrech 10 x 10 cm (dno)
- jeden čtverec o rozměrech 12 x 12 cm (víko)
- dva obdélníky o rozměrech 10 x 6 cm (kratší boční strana)
- dva obdélníky o rozměrech 10,6 x 6 cm (delší boční strana)
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odstavte ji ve chvíli, kdy ještě zbývají nerozpuštěné kousky – ty se rozpustí i po odstavení.
Jeden list fólie položte na rovnou plochu a špachtlí na něj naneste čokoládu ve vrstvě tlusté asi 3 mm.
Na rozetřenou čokoládu rozložte vystřižené čtverce a obdélníky. Vidíte ty bubliny pod fólií? Tak ty tam nechceme. Fólii v místě bubliny jemně pohlaďte prstem, možná i mírně zatlačte, ale opravdu jen mírně, abyste neztenčili vrstvu čokolády. Čokoládu nechte stát, až začne tuhnout.
Jakmile bude čokoláda trochu tužší, začněte vystřižené čtverce a obdélníky objíždět nožem a opatrně odstraňte čokoládu, která není pod fólií. Dejte ji zpět do hrnce, ještě ji použijete.
Čokoládu nechte dál tuhnout, pokud máte v kuchyni příliš teplo, dejte čokoládu do ledničky. Než s ní budete dále pracovat, musí být kompletně zatuhlá. Jakmile bude čokoláda tuhá, opatrně sloupněte fólii z vrchní strany tvarů a potom čtverce a obdélníky sloupněte ze spodní fólie. Nožem opatrně oškrabte hrany, aby byly pokud možno rovné.
Zbylou čokoládu dejte zpět do hrnce a opět rozpusťte.
Položte dno krabičky na rovnou plochu a okolo dna rozložte strany tak, že budou naproti sobě kratší a delší strany. Když budete s čokoládou pracovat, snažte se držet kusy po hranách, otisky prstů budou jinak na plochách a zvláště na lesklé straně budou hodně vidět.
Rozpuštěnou čokoládou potřete spodní hranu jedné kratší strany a z boku přilepte ke dnu. Chvíli podržte v pravém úhlu ke dnu.
Poté přilepte protilehlou kratší stranu.
Nakonec přilepte delší strany, u těch potřete nejen spodní hranu, ale také ty boční.
Spoje hran potřete čokoládou a kovovou špachtlí co nejvíce zahlaďte.
Teď se pusťte do zdobení víka. Z fólie vystřihněte srdíčko a položte doprostřed vrchní strany víka. Celé víko potřete rozpuštěnou čokoládou, vynechte pouze srdíčko.
Víko posypte strouhaným kokosem a nechte čokoládu kompletně ztuhnout.
Kokos opatrně zklepněte a odloupněte fólii. Nožem oškrabte hrany do rovna, nebo alespoň tak rovně, jak to jde.
Tadááá!
Teď se pusťte do výroby pralinek, ať máte krabičku čím naplnit.