Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, naprostý letní hit ze sezónních surovin
Pisto je španělská zeleninová specialita, takové typicky sezónní jídlo, které se dá jíst i za studena. Je však výborné také v zimě, kdy se jí ihned po uvaření pěkně za horka. Jak už jsem zmínila, jde o jídlo zeleninové a výběr kvalitní zeleniny je skutečně důležitý, protože pisto má vonět a být plné chuti, čehož prostě nedocílíte se zeleninou ze supermarketů, která je pěstována na vzhled, nikoliv na chuť. Mám to štěstí, že zeleninu máme v létě z vlastního políčka, pokud však nemáte vlastní, nakupce u místního zemědělce.
Pisto je ve Španělsku sice typické, ale asi by se žádné dvě rodiny neshodly na jednom „správném“ receptu. I já ho připravuji docela jinak než například moje tchyně. Předkládám vám recept, který je ten nejlepší podle mě. Vždycky dělám pista plný velký kastról a ani ten nikdy dlouho nevydrží.
Co budete potřebovat (na plný hrnec, 4 – 6 porcí podle hladu strávníků):
- 1 obří cuketa nebo 2 velké
- 2 větší lilky
- asi 1 kg rajčat
- 2 větší cibule
- 3 velké papriky
- 4 listy čerstvé bazalky
- sůl
- olivový olej
Pár slov k rajčatům a oleji
Jak už jsem řekla, kvalitní voňavá zelenina je naprosto stěžejní. A o rajčatech to platí dvojnásob. Nepoužívejte naleštěná vosková rajčata z obchoďáků. Nejlepší jsou obří španělská rajčata (tomate rosa), která jsou na pohled docela ošklivá, nebývají červená, nýbrž jen růžová, rozhodně nejsou krásně kulatá a většinou musíte odříznout vršek, který zůstává zelený. Ale chuťově jsou to nejlepší rajčata, jaká kdy ochutnáte (do kila stačí většinou 3 – 4 rajčata).
Pokud španělská rajčata nemáte, použijte jakákoliv, která vám chutnají. Já do pista přidávám ještě pár malých divokých peruánských a bulharských rajčátek, která rostou jako velký popínavý keř a mají velmi výraznou chuť.
Kvalitní olivový olej je také důležitý, já používám extra panenský, který si vozíme ze Španělska v menším kanystru;)
Tak pojďme na to
Oloupejte lilky, nakrájejte je na plátky, posolte a nechte „vypotit“ – za pár minut se na nich objeví kapičky, které setřete papírovým ubrouskem, tím se lilky zbaví hořkosti. Otočte plátky na druhou stranu a postup zopakujte.
Lilky nakrájejte na kostičky. Cukety oloupejte, zbavte semínek a také nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli a papriku nakrájejte na drubné kousky, rajčata můžete nakrájet i na větší kusy, malá rajčátka nemusíte krájet vůbec nebo je jen přepulte.
Na sporák si připravte větší kastról a pánev. Do kastrólu dejte asi 3 lžíce olivového oleje a lehce na něm osmažte cuketu. Tu pak posolte, na kastról dejte poklici a nechte cuketu pomalu dusit. Na pánvičce lehce osmahněte lilky a přidejte je k cuketě a lehce osolte.
To stejné udělejte s paprikou a cibulí.
Rajčata si nechte na konec, budou potřebovat lehce víc času na pánvičce a méně času v kastrólu. Po chvilce na pánvi by měla pustit hodně vody. Do kastrólu je přidejte ve chvíli, kdy je jejich konzistence taková, že měkké kousky rajčat plavou v omáčce.
Celou směs v kastrólu pomalu duste, až je všechna zelenina hezky měkká, nejdéle to trvá cuketě.
Pak přidejte nasekané listy bazalky a duste ještě 3 – 5 minut. Podle chuti můžete dosolit.
Podávejte teplé nebo studené s domácím chlebem nebo volským okem. Dobrou chuť!