Zdravé jídlo je základem zdraví, to ví i malé dítě. No a zkuste si pak tomu dítěti dát na talíř kus papriky a rajčete, když už v životě poznalo palačinky a buchty. Občas nám doma dělám zdravé alternativy pudinků a slazených jogurtů – žádný přidaný cukr, žádné „jakože zdravé“ sirupy. Tahle zdravá svačinka je u nás většinou velmi jednoduchá a rychlá na přípravu, takže žádné hodinové vaření nečekejte.
Naše děti odmalička zvykám na čerstvé ovoce a zeleninu, doma nemáme žádný šuplík se sladkostmi a vysvětluji jim, proč je potřeba zdravě jíst. I přesto jejich dětská dušička občas touží po sladkém jogurtu nebo nějaké sladkosti z obchodu. A ne, že bych jim jednou za čas něco takového nedopřála, ale přecejen doma raději udržuji zavedené zdravé návyky. K nim patří i naše zdravé snídaně a svačinky, které s vámi sdílím pro inspiraci.
Velmi populární je teď slazení sirupy, někdo toto dokonce vydává za zdravé slazení. Já tento názor nesdílím a sladit dětem jídlo například datlovým sirupem by mě ani nenapadlo. Když už chci něco osladit, nejraději používám med jako lokální surovinu a nebráním se ani obyčejnému cukru v malém množství. Ale žádné z těchto sladidel neoznačuji za „zdravé slazení“, tak bych totiž nazvala jen slazení ovocem. Tyhle svačinky můžete dětem osladit 100% ovocnou šťávou, rozmixovaným banánem nebo skořicí (ano, lehce sladí).
Mrkněte na moje další kuchařské počiny v kategorii Recepty!
Table of Contents
1. Nevařená ovesná kaše s jablkem a pomerančem
Přes noc nechám namočit ovesné vločky – pro děti v mléce, pro sebe v mandlovém mléce. Lepší výsledky mám s nasekanými vločkami.
Vločky potom nevařím, přes noc krásně změknou. Uznávám ale, že dětem více chutnají vločky povařené a pokud to po mě chtějí, klidně jim je uvařím.
Kaši pěkně posypu kousky pomeranče a jablka.
2. Jáhlová kaše se skořicí a hruškou
Asi moje nejoblíbenější zdravá svačinka – jáhly mám moc ráda, i když moje děti na ně příliš nejsou.
Jáhly uvařím doměkka – ve vodě, mléce, mandlovém mléce…na co je zrovna chuť.
Pěkně promíchám se skořicí (s perníkovým kořením je to ale taky paráda) a ozdobím kousky hrušky.
3. Chia pudink s mandlemi a jahodami
Jsem spíš příznivcem lokálních produktů a dovážené superpotraviny u nás nejsou na denním jídelníčku, ale nic proti nim nemám a jednou za nějaký čas udělám to, čemu se říká chia pudink.
Do misky dám chia semínka a kokosové nebo mandlové mléko a nechám několik hodin odstát.
Mám ráda, když tenhle pudink pořádně křupe, takže si do něj zamíchám oříšky – nejlépe mandle.
A přiznejme si to – chia pudink nemá moc chuť a mandle tomu nijak extra nepomůžou. Krásně zralé jahody kaši osladí a ochutí.
4. Ovesná kaše s pomerančovou šťávou
Tuhle kaši dělám nejraději v zimě ve Španělsku, kdy máme téměř neomezenou zásobu zdravých poměrančů.
Najemno nasekané ovesné vločky zaliju čerstvě vymačkanou šťávou a nechám přes noc hezky nacucat.
Ráno ozdobím nakrájeným pomerančem.