Přišlo to pravé letní horko a to je ideální chvíle na výrobu domácích zmrzlin! Moje Sangría zmrzlina je skvělé letní osvěžení, které si snadno připravíte doma i bez zmrzlinovače.
Strašně ráda vyrábím domácí zmrzliny a od té doby, co mám food processor je to skutečně hračka. Nejvíc času na celé výrobě zabere mražení ovoce, potom je to už ale otázka minut a máte doma zdravou ovocnou zmrzku, které děti dají přednost před tou z obchodu. Tentokrát jsem se inspirovala španělskou kuchyní a od loňského léta vyrábím zmrzlinu „na motivy“ nápoje sangría.
Sangría je alkoholický nápoj z červeného vína, kapky tvrdého alkoholu, citrusové sody a se spoustou ovoce. Protože je u nás zmrzlina hlavně pro děti, dělám největší část zmrzliny bez alkoholu, ale ukážu vám také tu s alkoholem. Toho stačí opravdu kapka.
Mrkněte taky na tyhle Bezovo-zázvorové ledňáky a v létě přijde vhod také vychlazený Kávový flan nebo španělské Pisto!
Co budete potřebovat
- ovoce: meloun, hrozny, jablka, banán, pomeranč
- glycerin pro potravinářské využití
- med
- červené víno
- trocha tvrdého alkoholu – brandy, vodka…
- food processor
- nádoba na zmrzlinu
Ovoce můžete použít samozřejmě i jiné, to, co jsem uvedla já, je pro sangríu typické. Použijte co nejzralejší ovoce. Glycerin je důležitý pro dětskou verzi zmrzliny bez alkoholu – zabraňuje tvorbě krystalků ledu a díky němu nebude zmrzlina po pár dnech v lednici jako kus ledu. Ve zmrzlinách se běžně používá. Med je na oslazení zmrzliny a také trochu napomáhá tomu, aby sangría zmrzlina nezmrzla na kus ledu. Čím zralejší ovoce použijete, tím méně medu můžete do zmrzky dát. Víno je naprosto zásadní, pokud chcete dospěláckou verzi zmrzliny a tvrdý alkohol můžete klidně vynechat, pokud se vám motá hlava už po půl skleničce vína. Pokud do zmrzliny dáte alkohol, můžete snížit množství glycerinu, popřípadě ho vynechat, protože alkohol také zabraňuje úplnému zmrznutí. Food processor je při výrobě zmrzliny skvělým pomocníkem, ale můžete použít také stolní mixér, jen se připravte na to, že budete muset mixér častěji zastavovat a seškrabávat nože mixéru.
Neuvádím konkrétní množství, protože je to vlastně takový recept „dle chuti“. I množství glycerinu je hodně variabilní a záleží na druhu ovoce, obsahu vody…já používám na téměř plný food processor ovoce asi 150 ml glycerinu, pokud nedávám alkohol. Alkohol přidávejte opravdu pomalu, jen po polévkových lžících. Cílem není vyrobit zmrzlinu s chutí alkoholu, ale zvýraznit kapkou alkoholu ovocnou chuť.
Sangría zmrzlina – jak na to
Ovoce nakrájejte na malé kousky a nechte zmrznout v mrazničce. Některé ovoce bude dostatečně zmrzlé po pár hodinách, jiné bude potřebovat být v mrazničce přes noc. Já si směs připravuji právě večer předem a mrazím přes noc.
Zmrzlé kousky ovoce přendejte do food processoru nebo mixéru a začněte mixovat, až budou z ovoce drobky. Pak postupně přidávejte další ingredience a dál mixujte.
Mixujte tak dlouho, až bude zmrzlina opravu jednolitá bez větších kousků a bude mít ideální konzistenci, kdy ji bez problémů naberete na lžičku a bude držet tvar. Rozhodně s mixováním nespěchejte a občas měňte rychlost na nižší a zase vyšší. Do zmrzky potřebujete dostat vzduch.
Zmrzlinu hned servírujte a zbytek přendejte do nádoby, ve které ji budete uchovávat v mrazničce.
Můžete servírovat ozdobenou ovocem.
Pokud se vám tento návod líbil a sangría zmrzlina vám chutnala, mrkněte taky na moje další recepty!