Dorty a zákusky Pečení Recepty

Včelí úly

Ať už jim říkáte včelí úly nebo vosí hnízda, jde o jeden z nejtypičtějších druhů českého cukroví. A já se s vámi chci podělit o náš recept na ty nejlepší včelí úly, kterým se u nás říká jednoduše „úlky“.

včelí úly

Inspirujte se mými dalšími recepty na cukroví, všechny je najdete v kategorii Vánoční cukroví. A pokud chcete něco lehce neobvyklého, vyzkoušejte tradiční španělské Churros s čokoládou.

Co budete potřebovat

beehive

Rozhodně budete potřebovat formy na včelí úly/vosí hnízda! Možná máte ještě historickou formičku po babičce, ale pokud ne, moderní plastové také poslouží skvěle.

beehiveSušenky:

  • 120 g mletého cukru
  • 120 g másla
  • 250 g hladké mouky a trochu na pomoučení válu
  • 2 žloutky
  • 50 ml mléka
  • kulatá vykrajovátka, nebo také vykrajovátka ve tvaru kytičky či hvězdičky

Úly:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletého cukru
  • 1 vejce

Náplň:

  • 200 g másla
  • 125 g mletého cukru
  • 0,5 dl rumu
  • 1-2 plné lžíce hustého vanilkového pudinku

Včelí úly – recept

Sušenky

Nejdřív musíte udělat základ – sušenky. Ty jsou ze stejného těsta, ze kterého se dělá Linecké cukroví. Můžete je udělat i několik dní předem.

Máslo musí být změklé při pokojové teplotě. Do mísy dejte mouku a cukr, přidejte žloutky, máslo a mléko a pořádně hněťte, až bude těsto hladké. Dejte tomu čas, opravdu to chce krásně hladké těsto bez hrudek. Pak těsto zabalte do potravinové folie a nechte v ledničce asi dvě hodiny.

Pomoučete vál a těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru. Vykrajovátkem vykrajujte tvary a skládejte je na plech.

Předehřejte troubu na 170°C, pečte 10 minut a nechte vychladnout.

Úly

Smíchejte mleté vlašáky, cukr a vejce, zase zabalte a nechte hodinu v ledničce. Potom vezměte kousek těsta, vyválejte plouhý proužek a rozdělte ho na stejně velké části. Neřeknu vám jednu konrétní velikost, protože to záleží na velikosti vaší formičky.

Formu naplňte moukou a zase vyklepněte. Trochu mouky v ní zůstane a úl pak půjde lépe ven.

Kousek těsta na úly dejte do formy.

včelí úly

Prstem přitlačte těsto do špičky a ke stranám.

včelí úly

Uvnitř budete mít otvor na náplň.

včelí úly

Lehce úl vyklepněte z formy.

včelí úly

Nechte úly hodinu odstát. Musí trochu proschnout, ale zase ne moc dlouho, jinak začnou praskat.

Naplňte

Máslo na náplň nechte změknout a pak smíchejte všechny přísady. Můžete si vymyslet také vlatní náplň – například přidat jiný alkohol nebo přidat trochu domácího salka nebo dokonce zkaramelizovaného salka. Jen si vždy pohlídejte, aby náplň byla hustá.

včelí úly

Včelí úly (vosí hnízda) naplňte tak, aby náplň trochu vykukovala ven.

včelí úly

Naplněný úl přilepte na sušenku.

včelí úly

Nechte úly alespoň den odstát. Pokud je toho cukru na vás málo, poprašte trochou mletého cukru.

včelí úly včelí úly

Doufám, že se vám můj recept líbil a dobrou chuť!

Mohlo by se vám také líbit...