Dorty a zákusky Recepty

Vdolky

Vdolky, vdolečky…kdo by je neznal?

vdolky

Vdolky jsou tradiční český moučník, který se dříve dělal především na posvícení a masopust, stejně jako třeba koláče, v bohatších rodinách bývaly tradičně v neděli. Dnes si je můžeme dopřát kdykoliv, i když někteří bychom si je neměli dopřávat úplně KDYKOLIV 😉

vdolky

Vdolky (nebo také dolky) toho mají hodně společného s koblížky, jde vlastně o stejné těsto. Někde jsou to placičky s důlkem, jak je dělám já (a jak uvádí např. kuchařka Tradiční staročeská kuchyně od Miroslava Mayera), jinde zase nadýchané koblížky s ozdobou nahoře. Lité vdolky se zase říkalo lívancům a když se vdolek nepovedl, říkalo se mu frgál, který dnes známe spíše jako název koláče. Zatímco z jižních Čech se dál rozšířily tzv. Bavorské vdolečky, které se podobají právě koblihám zdobeným marmeládou, v okolí Rychnova se tradičně sypou perníkem.

vdolky

Ačkoliv dnes je známe převážně jako sladkou pochoutku, dříve se smažily také k masu a dělaly se například s kmínem. Ostatně dnes známe maďarské langoše, což jsou vlastně velké slané vdolky. Vdolky se také mohou péct v troubě či na plotně, což je případ například moravských bálešů, které se mažou povidlím a sypou makem. Dnes tu mám recept na vdolky smažené, a to ve tvaru placičky s důlkem.

Dnes zažívají vdolky takovou obrodu, dostávají se na menu restaurací, kde je dostanete nádherně nazdobené nebo třeba jako mini vdolečky. Já jsem od dětství zvyklá jíst vdolky jednoduše namazené marmeládou nebo povidlím a moje děti je jí taky tak. Sem tam udělám vdolky nazdobené také kysanou smetanou a ovocem a někdy si je dáme jenom posypané moučkovým cukrem.

vdolky

Co budete potřebovat

vdolkyZ tohoto množství uděláte asi 16 středních vdolků:

  • 120 g hladké mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 malé vejce
  • 25 g cukru moučka
  • čtvrt kostky čerstvého droždí nebo půl lžíce sušeného droždí
  • 25 g rozpuštěného másla
  • špetka soli

Pokud nemáte polohrubou mouku, můžete použít jen hladkou mouku.

Na potření a ozdobení

  • marmeláda
  • kysaná smetana (případně bílý jogurt nebo viili)
  • cukr moučka

Vdolky – recept

Připravíme kvásek

Mléko nalijeme do menší misky, rozdrobíme do něj droždí a z cukru odebereme jednu lžičku, kterou nasypeme na droždí. Nacháme asi 10 minut odstát pod utěrkou. Kvasnice začnou pracovat, což poznáme tak, že na povrchu budou bublinky a obsah misky začne bobtnat.

Těsto

Do větší mísy dáme zbytek přísad a nakonec nalijeme kvásek.

Vše zpracujeme do hladkého těsta (já nakonec vždycky hnětu v rukách), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme stát pokud možno na teplém místě.

Těsto musí alespoň zdvojnásobit svůj objem.

Vykrajujeme

Těsto rozválíme na plát ne tenčí než půl centimetru.

Hrnke vykrojíme vdolky. Zbytky těsta můžeme opětovně rozválet a vykrojit další vdolky.

Jakmile nechceme dál vykrajovat, zbytky těsta si ponecháme stranou také na usmažení.

A pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut nakynout.

Potom skleničkou (nebo něčím, co má menší průměr než hrnek) vytlačíme do vdolků důlky. Toto můžeme dělat i rukou.

A smažíme

Do hrnce nalijeme tolik oleje, abychom měli jistotu, že se vdolky při smažení nebudou notýkat dna. Olej rozpálíme tak, aby okamžite po vložení vdolky smažil, ale nesmíme ho přepálit.

Vdolek vložíme nejprve stranou s důlkem dolů a smažíme, až začnou okraje zlátnout. V rozpáleném oleji je to otázka vteřin, takže rozhodně zůstáváme u plotny a nikam neodcházíme.

Jakmile jsou boky zlaté, vdolek otočíme a osmažíme ještě na druhé straně.

vdolky

Osmažené vdolky skládáme na talíř vyložený kuchyňským papírem.

vdolky

Osmažíme také zbytky těsta, ty se jí posypané cukrem. Jako dítě jsem s maminkou hrála hru, při které jsme u každého osmaženého kousku hádaly, jaké zvíře nám připomíná.

Jak vdolky podávat

vdolky vdolky

vdolky

Jak už jsem zmínila, vdolky chutnají skvěle posypané cukrem nebo potřené marmeládou či povidlím, ale pokud s nimi chcete nadělat parádu, dejte do důlku marmeládu nebo povidla, na ně lžičku kysané smetany a na smetanu kousky lesního ovoce.

 

 

Mohlo by se vám také líbit...