Ginger Bug je vynikající zázvorový základ pro vaše domácí limonády. Vyrobit si ho je snadné, chce to jen trochu času.
Domácí limonády jsou hitem mnohých kaváren a restaurací, doma si ty bublinkové většina lidí dopřává buď smícháním s kupovanou bublinkovou vodou nebo pomocí soda streamu. Co ale dělat, když nechcete kupované sody ani investovat do přístroje, zato však chcete ty nejzdravější přírodní bublinky?
Odpovědí je takzvaný Ginger Bug. Ten je pro limonádu tím samým, čím je pro chléb kvásek – je to základ, který dá vaší limonádě bublinky, a také příjemnou zázvorovou chuť (která může být silnější i slabší, podle poměru základu a dalších přísad). Bakterie se ve směsi živí cukrem, rozkládají ho a tak vznikají jemné bublinky, díky kterým je Bug tak skvělý. Tenhle základ pro limonády doma připravuju už několikátým rokem, takže vám přináším ověřený návod.
Co budete potřebovat:
- velkou zavařovačku s víkem (já používám 3l) nebo několik menších
- zázvor
- cukr
- voda
Jak doma připravit Ginger Bug
Zázvor můžete používat oloupaný i neoloupaný. Neoloupaný je potřeba pořádně umýt a nejlépe i vydrhnout kartáčem. Já jsem ho použila jen jednu sezónu a od té doby raději používám ten bez slupky.
Zázvor nastrouhejte nebo alespoň nakrájejte na malé kousky. Nejlepších výsledků dosáhnete s najemno nastrouhaným zázvorem.
Na začátek dejte do zavařovačky 3 lžíce zázvoru a 6 hrnků (cca 250 ml) vody.
Přimíchejte 2 lžíce cukru. Zavařovačku zavřete a vaše práce je na dalších 24 hodin hotová. Já jsem zkoušela používat med, ale z toho se na povrchu místo bublinek tvořilo něco mezi pěnou a gelem a základ neměl příliš bublinek. Zůstávám tedy u cukru.
Celý jeden týden přidávejte každý den 1 lžíci zázvoru a 1 lžíci cukru. Po zhruba 4 dnech se na povrchu začnou objevovat bublinky. Po týdnu už byste v Ginger Bugu měli jasně cítit bublinky. Pokud je necítíte, budete bohužel muset začít od začátku.
Hotový Ginger Bug můžete rovnou spotřebovat nebo ho mít v lednici. Já ho nechávám stát v kuchyni i déle (poté, co ho týden poctivě krmím) a jen občas přihodím trochu cukru a zázvoru. Vydržel mi i několik týdnů.
Nemám úplně přesný návod na přidávání vody, prostě přidám, když chci mít základu víc, ale k vodě vždy přidám i cukr a zázvor. Každá dávka je trochu jiná, takže se snažím zařídit podle toho, jak se aktuální bug chová.
Jak použít Ginger Bug v limonádách
Ginger Bug použijete prostě tak, že ho smícháte s vodou, čajem, džusem nebo čímkoliv dalším, z čeho chcete limonádu mít. Nejprve ho přeceďte a nalijte požadované množství do skleničky. Čím méně ho bude, tím méně bude ve výsledkém nápoji bublinek.
Skleničku dolijte dalším nápojem, případně přidejte led. Na nápoj, který vidíte na fotce, jsem použila zelený čaj půl napůl s bugem, rozhodně doporučuji!
Tady vidíte ještě limonádu z domácího malinového sirupu. Bug jsem párkrát použila také do domácího Bubble Tea a byla to také zajímavá kombinace.