Empanady (empanadas) jsou jídlo populární ve Španělsku, Portugalsku a některých zemích Latinské Ameriky. Jde o pečivo plněné slanou náplní a my je doma připravujeme celkem často. Letos jsem si řekla, že bych je letos mohla připravit na Halloween a udělat je ve tvaru rakví. Stůl zdobily hned vedle Lidské ruky 😉
Upéct empanady není nijak složité, jen to chvíli trvá. Můžete si vybrat jakoukoliv slanou náplň, ve Španělsku se empanady typicky plné špenátem s vajíčkem nebo směsí tomate frito. V seznamu přísad vám dám ještě další tipy.
Chete více halloweenských receptů? Najdete je tady.
Halloweenské empanady – recept
Co budete potřebovat
Těsto
- 110 g vody
- 110 g olivového oleje
- 350 g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
Alternativy: Část vody nebo všechnu vodu můžete nahradit pivem. S pivem chutná těsto o něco lépe. Olivový olej můžete nahradit jiným olejem, ale říkám rovnou, že to není úplně ono.
Na potření
- 1 vejce
- 1 PL mléka
Náplň
Náplň může být vlastně cokoliv slaného. Jak už jsem napsala, tradiční náplň je třeba špenát s vejcem nebo tomate frito, což je na kousky nakrájené, rychle osmažené a pak podušené rajče (nebo rajče a paprika) dochucené solí a cukrem. Já používám ještě další dvě náplně – španělské Pisto, které pro tyhle účely dělám jemněji nakrájené a s menším množstvím tekutiny, a Pečený kečup, pěkně hustý.
Další
- vidlička
- váleček
- nůž
Jak na Halloweenské empanady
Připravte těsto
V míse smíchejte mouku a sůl a pak po troškách vmíchejte vodu/pivo a olej. Můžete začít vařečkou, ale brzy budete muset hníst rukama. Hněťte pořádně a tak dlouho, až bude těsto hladké.
Těsto dejte do mísy a přikryjte utěrkou nebo zabalte do potravinové fólie a nechte dvě hodiny v ledničce.
Vykrojte a naplňte
Těsto vyválejte do obdélníku, tloušťka těsta by měla být asi 0,5 cm.
Rozválené těsto rozkrájejte na obdélníky, měly by být pokud možno stejně velké (jak vidíte, moc mi to nejde).
Všechny obdélníky pak vykrojte do tvaru rakve, jak vidíte na obrázku. Do poloviny rakví vykrojte kříž.
Na rakve bez kříže dejte náplň, 1,5 cm od okrajů musí zůstat bez náplně. Přikryjte rakví s křížem, okraje by měly pěkně lícovat. Všechny okraje zamačkejte vidličkou. Obě vrstvy těsta se tak spojí, a navíc bude mít každá empanada hezký vzorek po okraji.
Upečte
Troubu předehřejte na 180°C. Vejce vykvedlejte s mlékem a potřete vrchní stranu všem empanád, kříži se vyhněte.
Pečte 25 minut a nechte vychladnout.