Poté, co letošní květen tak bezvadně simuloval listopadové počasí, přišlo v červnu konečně pořádné letní teplo a to znamená co? No přece čas domácích zmrzlin a ledňáků! Bez nám už téměř odkvetl, ale z posledních květenství jsem ještě stihla udělat osvěžující vodové ledňáčky.
Co budete potřebovat na cca 12 ledňáků:
- formy na ledňáky/nanuky
- 6 velkých květenství bezu
- kousek zázvoru
- půlku citrónu
- 1,5l vody
- 2 lžíce medu
Bez sbírejte v čistém prostředí. Květenství neomývejte, abyste z nich nesmyli pyl, dejte je do mísy a zalijte 1,5l vody.
Z citrónu oloupejte kůru, nakrájejte ho na kousky a spolu s pokrájeným zázvorem přidejte k bezu. Přehoďte utěrkou a nechce louhovat na chladném místě ideálně přes noc (pokud to nejde, tak alespoň 2 hodiny).
Pak vše zceďte do rendlíku, přidejte med a mírně ohřejte (nevařte) za stálého míchání, aby se med rozpustil.
Rozlijte do forem a nechte pořádně zmrazit.
A pak už si můžete užívat celkem zdravého osvěžení!