Už to květe! Všude kolem krásně voní rozkvetlý bez? Tak si pospěšte a uvařte si domácí bezový sirup, než odkvete!
Bezový sirup je česká klasika. Nejčastěji se pije v létě v limonádách, ale je skvělý také na dochucení čaje nebo zmrzliny. Někdy se mu chybně říká bezinkový, to je ale správně až sirup z bobulí, tedy bezinek, které se však používají spíše na čaj nebo jako potravinářské barvivo.
K výrobě bezového sirupu se používají květy bezu černého. Ty je radno sbírat co nejdříve po plném vykvetení, neboť poměrně rychle odkvetou a navíc se do nich velmi rády pouští mšice. Pokud i vy máte problém s mšicemi a chcete bezové květy jakkoliv využívat (ať už ke konzumaci nebo třeba do kosmetiky), rozhodně na mšice nepoužívejte chemické postřiky. V rozprašovači smíchejte půl litru vody, lžíci octa a lžíci jaru. Tím mšice postříkejte ráno nebo večer, jednoduše mimo silné sluneční světlo. Někdy postřik zabere napoprvé, jindy je potřeba zopakovat.
Květ bezu černého se používá například při léčbě infektů dýchacích cest, ať už ve formě sirupu nebo čaje. Nezapomínejte však, že sirup obsahuje hodně cukru a je třeba ho užívat s mírou. Na letní osvěžení je skvělý, rozhodně se však nehodí například do limonády, kterou bude dítko půl dne usrkávat ve škole (jako ostatně jakékoliv sladké limonády).
Můj recept se trochu liší od dalších receptů na bezový sirup, které najdete na internetu. Recepty, které jsem vyzkoušela, přišly i mým dětem příliš sladké, takže prvním rozdílem je, že nepoužíváme tolik slazení. Dál vám dám pár užitečných tipů na dochucení.
Table of Contents
Co budete potřebovat
- asi 30 květenství bezu černého
- 2 litry vody
- 750 g cukru krupice (část můžete nahradit medem)
- 1 citrón – nejlépe bio
- 1 vrchovatou lžíci kyseliny citronové
- cokoliv na dochucení – doporučuji vyzkoušet mátové listy, hřebíček nebo pomerančovou kůru, zázvor
- čisté vyvařené láhve
Množství je orientační. Při vaření sirupu postupně ochutnávejte, až bude sirup tak sladkokyselý, jak chcete.
Domácí bezový sirup – recept
Výluh
Průběžne kontrolujte, zda nemáte na květenství mšice, postižená květenství k výrobě sirupu nepoužívejte.
Do velké mísy dejte květenství bezu, tlusté stopky odstřihněte. Zalijte vodou. Sice jsemv receptu uvedla množství květenství, ale dělám to tak, že si připravím vodu, do mísy dám květy alespoň do dvou třetin, zaliju vodou, pořádně květy zamáčknu do vodu a pak ještě přidávám tolik květenství, kolik se jich do vody vejde. Důležité je, květy předem neomývat.
Ke květům přihoďte alespoň 1 citrón nakrájený na kolečka. Pokud máte bio citrón bez postřiků, můžete s kůrou, jinak kůru oloupejte a do sirupu ji nedávejte.
Tip 1: Pokud máte rádi chuť a vůni citronové kůry, nastrouhejte ji do vody s květenstvím, krásně se vylouhuje. Totéž můžete udělat s pomerančovou kůrou.
Tip 2: Do výluhu můžete přidat cokoliv aromatického, co máte rádi, například trochu hřebíčku, máty nebo skořicový kmen.
Mísu zakryjte a nechte louhovat 24 hodin. Já mám dobré zkušenosti i s dvoudenním louhováním, v tom případě je ale potřeba, aby byl vůluh v lednici nebo na jiném chladném místě.
Vaříme bezový sirup
Výluh slijte přes jemné síto nebo plátno do hrnce. Hrnec by měl být dostatečně velký, k výluhu budete přidávat ještě docela velký objem.
Přidejte cukr (já nahrazuji část cukru několika lžícemi medu) a lžíci kyseliny citronové. Vymačkejte vylouhovaný citrón a šťávu také přidejte do hrnce. Vše pomalu zahřívejte a míchejte.
Ochutnejte a podle potřeby přidejte kyselinu citrónovou nebo cukr či med. Sirup zahřívejte (bez vaření) minimálně půl hodiny, já ale zahřívám hodinu. Bude postupně houstnout (může to trvat i docela dlouho), nicméně při tomto množství cukru (je to méně než polovina oproti jiným receptům) se někdy stane, že sirup nezhoustne. Není to problém, budete používat stejné množství jako u hustého sirupu a chuť bude stejná.
Po dovaření hned nalívejte do sklenic nebo lahví.
Konzervovat?
Někdo sirup v lahvích ještě steriluje vařením, já to nedělám. Nalívám ho do vysokých skleněných lahví se šroubovacím víkem (jako u zavažovacích sklenic), které okamžitě obrátím dnem vzhůru. Po chvíli je dám zase dnem dolů.
Jak bezový sirup konzumovat
Nejčastěji se bezový sirup používá do limonád. Můžete ho jednoduše nalít trochu do sklenice (pokud ho máte pěkně silný, stačí opravdu jen trochu) a zalít vodou. Můžete přidat také trochu Ginger Bugu pro bublinky, případně použít bezový sirup do domácího Bubble Tea nebo i do teplého čaje.
Dobrý je také jako poleva některých zmrzlin a naprosto vynikající jsou Bezovo-zázvorové ledňáky!