Už jste někdy zkusili čajové bomby? Je to asi nejoriginálnější způsob, jak někomu naservírovat čaj a já pro vás mám návod na jejich výrobu.
Table of Contents
Co jsou čajové bomby
Čajové bomby jsou průsvitné koule naplněné čajem, které vhodíte do hrnku nebo konvičky s horkou vodou a pak už se můžete kochat tím, jak čajové lístky vybublávají na povrch, zatímco se sladká koule rozpouští.
Možná si ještě vzpomenete na mou Čokoládovou planetu Zemi, princip výroby čajových bomb bude vlastně stejný.
Tyhle sladké bomby si můžete vychutnat o samotě, při čajovém dýchánku s kamarádkou, nebo je darovat, protože i jako dárek nadělají parádu. Pokud jimi chcete někoho obdarovat, můžete je například položit jednotlivě do papírových košíčků na muffiny.
Jak už jsem prozradila, čajové bomby jsou sladké. Dělat je můžete buď z isomaltu nebo ze směsi medu a cukru, o kterých vám teď něco povím, než se pustíme do výroby (ukážu vám výrobu z obou materiálů).
Čajové bomby z isomaltu
Isomalt je náhražka cukru, která se používá v cukrářstvé pro výrobu dekorací. Jen velmi málo ovlivňuje hladinu glukózy v krvi, proto se také používá v potravinách pro diabetiky. Nepodporuje zubní kaz a má o polovinu méně kalorií než cukr. Jako i jiná sladidla může isomalt při konzumaci větších dávek způsobovat zažívací obtíže. Obecně se uvádí, že denní dávka by u dospělého neměla překročit 50 g a u dětí 25 g, ale toto samozřejmě může být individuální. Jedna čajová bomba z isomaltu váží okolo 20 gramů, ale samozřejmě záleží na tom, kolik vrstev isomaltu použijete a jak veliká je vaše forma. Takže doporučuji první vyrobené bomby zvážit.
Bomby z isomaltu mám ráda proto, že jsou čiré a tedy efektní, protože je v nich čaj dobře vidět.
Čajové bomby z medu a cukru
Bomby z této směsi jsou zlatavé a čaj je v nich méně vidět, přesto jsou ale také nádherné. Jsou kaloričtější než bomby z isomaltu a mají daleko větší vliv na hladinu glukózy v krvi. Nicméně pokud máte rádi med, tyhle čajově bomby si zamilujete.
Co když nechci, aby mi v čaji plavaly čajové lístky?
Někdo je zvyklý čaj popíjet i přesto, že mu v hrnku plavou čajové lístky. Pokud to vy ale nejste, i přesto si můžete čajové koule dopřát. Zaprvé můžete do koule místo sypaného čaje umístit sáček (vidíte na fotkách) nebo můžete kouli se sypaným čajem hodit do horké vody ve french pressu a lít si do hrnku čistý čaj.
Co budete potřebovat
(Tento článek může obsahovat affiliate odkazy.)
Na výrobu z isomaltu
- 80 g isomaltu
- 1 lžíce vody
Na výrobu z cukru a medu
- 80 g cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce vody
Dále
- forma na polokoule
- sypaný čaj nebo čaj v sáčcích
- střední štětec
Jak vyrobit čajové bomby
Pokud používáte isomalt, dejte jej do hrnce se lžící vody a na střední teplotě rozpusťte. Bude to chvíli trvat, ale směs by měla být úplně čirá, bez nerozpuštěných krystalků.
U medu a cukru postupujete podobně – dejte vše do hrnce a pomalu rozpusťte. Směs začne nejdříve bublat a potom ztmavne. To je chvíle, kdy můžete začít „vymalovávat formu“.
Směs roztírejte do polokoulí a nechte zaschnout. Já nanáším alespoň dvě vrstvy. Obě směsi tuhnou rychle, ale přesto někdy část směsi z krajů steče ke středu formy, pokuste se tomu zabránit a mít po celé formě rovnoměrnou vrstvu.
Po zatuhnutí a vychladnutí můžete dát formu na pár minut do ledničky.
Polokoule opatrně vyloupněte.
Měly by být průsvitné.
Nachystejte si čaj – můžete jeho část použít i na ozdobení hotových bomb.
Polovinu pookoulí naplňte čajem. Pokud chcete to bomby dát sáček, šňůrku buď odstřihněte nebo nechte viset ven z bomby.
V mikrovlnce ohřejte keramický talíř a na něj položte na pár vteřin vždy tu polokouli, která bude uzavírat polokouli s čajem. Stačí dvě vteřiny a kraje polokoule se začnou tavit.
Rychle ji přiložte na polokouli s čajem – roztavené okraje přitaví obě polokoule k sobě.
Pokud chcete čajové bomby ozdobit, roztavte ještě trochu směsi (úplně stačí to, co zbylo v hrnci). Trochu směsi nakapejte na bombu a posypte čajem nebo jinou ozdobou. Můžete podávat okamžitě.