Při jarní karanténě jsme prý jako národ pěkně přibrali. Teď v zimě to asi nebude o nic lepší, ale pokud máte doma několik výrostků už xtým měsícem na distanční výuce, péče o vaše duševní zdraví je také důležitá. A tak čert vem hubnutí do plavek, protože nic tak neuklidní nervy a nestmelí rodinu jako pravé španělské churros s čokoládou 😀
Churros si rádi dáváme ve Španělsku o Vánocích, to je tam tahle delikatesa k dostání na každém rohu za pár šupů. Byla jsem nadšená, když jsem na to samé narazila před lety na brněnských vánočních trzích. Na stánku sice stálo mimo sladkých variací i „churros s česnekem“, za což by si prodejce měl ze stánku vymazat slovo „španělské“, ale proč si je nedat, pokud vám je tahle úprava po chuti. Čokoládové churros mě ale tehdy velmi zklamaly, protože jakkoliv vypadaly krásně křupavě, bylo těsto uvnitř tekuté. Přitom ale na přípravě nic není, doma je budete mít hotové za chviličku a za pár korun jich naděláte hromadu.
Co budete potřebovat:
- 140 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 90 g másla
- 4-5 vajec
- špetka soli
- 200 g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje (pokud nemáte rádi vůni kokosu, kupte dezodorovaný)
- cca 1 litr oleje
- dortovou zdobičku s vroubenou násadkou (docela obyčejná násadka s větším otvorem a jiným než hladkým okrajem)
Churros – jak na ně
Těsto
Churros se dělají z odpalovaného těsta, takže pokud jste někdy dělali například věnečky a větrníky, víte, jak na to. Mléko dejte do hrnce spolu s máslem a solí a začněte zahřívat. Když se na mléce objeví první malé bublinky, nasypte do něj mouku, odstavte z plotny a pořádně promíchejte.
Potom vraťte hrnec na plotnu a na mírném ohni zahřívejte a míchejte, až se na povrchu hrnce začne objevovat bílá vrstva (zhruba po dvou minutách míchání). Hrnec odstavte z plotny a nechte těsto vychladnout.
Když je těsto úplně vychladlé nebo jen velmi mírně teplé, vmíchejte do něj vejce jedno po druhém. Skutečně nepřidávejte další vejce, dokud není to předchozí úplně vmíchané.
Smažení
Do menšího kastrůlku nalijte olej a rozpalte ho. Těsto napěchujte do zdobičky a jakmile je olej rozpálený, vytlačte do něj část těsta. Zdobičkou při tom kroužete nad kastrůlkem.
Olej musí být tak horký, aby se těsto začalo okamžitě smažit.
Těsto se osmaží okamžitě. Rozpálený olej je ale dobré trochu ztlumit a najít moment, kdy se sice těsto začne hned smažit, ale nebude nutné ho po dvou vteřinách vytahovat, protože je příliš tmavé. Těsto musí v oleji chvíli pobýt, aby se usmažilo i uvnitř a nebylo tekuté. Mně zabere osmažení jednoho kousku asi půl minuty. Po chvíli churros v oleji obraťte, aby se osmažily také na druhé straně.
Když mají krásnou zlatou barvu, vytáhněte je z oleje a dejte nejlépe na talíř vyložený papírovými utěrkami, které ochotně nasáknou přebytečný tuk.
Pokud nechcete churros jíst s čokoládou, můžete je posypat třeba cukrem nebo skořicí.
Čokoláda
Čokoládu roztavte ve vodní lázni spolu s kokosovým tukem, který zajistí, že bude krásně tekutá i při pokojové teplotě.
Vše podávejte ještě hezky za tepla. Pokud chcete, aby i pubertální omladina odložila sluchátka, vypla počítač a strávila chvilku s rodinou, podávejte churros ze společné mísy. Čokoládu naservírujte každému do samostatného kelímku.
Dobrou chuť a mrkněte také na moje další recepty!