Čokoládová planeta Země chutná dětem i dospělým a strčí do kapsy kupované sladkosti!
Jestli vaše děti alespoň trochu zajímá vesmír a planety a mají rády čokoládu, určitě jim někdy vyrobte tuhle čokoládovou planetu plněnou (jak jinak než) kameny. U nás je to hit nejen na Den Země. Nedělám přesnou podobu kontinentů, ale držím se vzhledu naší planety.
Table of Contents
Co budete potřebovat
Na tři planety:
- silikonová forma na 6 polokoulí
- 120 g bílé čokolády
- gelová potravinářská barviva: modrá, zelená, žlutá
- jedlé kameny – můžete si je vyrobit podle návodu na Jedlé kameny
- 4 malé nádobky
- silikonová špachtle
- 3 párátka
- plochý štětec
- keramický talíř
Čokoládová planeta Země – jak na to
Obarvit čokoládu
40 g bílé čokolády odložte stranou na později, nyní budeme pracovat s 80 g čokolády. Tu budete muset temperovat – ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťe polovinu a do té pak nasypte zbylou polovinu nasekanou na kousky. Za stálého míchání nechte přidané kousky rozpustit (už ale musí být odstaveno z plotny).
Čokoládu rozdělte do 4 nádob (já jsem v jedné nádobě míchala dvě barvy, proto mám jen tři) – nějvětši množství na modrou, zhruba o polovinu méně na zelenou a na bílou a žlutou stačí jen malinko čokolády. Do rozlité čokolády přidejte barvivo. Nedávejte ho moc a přimíchávejte po kapkát. Bavivo totiž čokoládu zahušťuje a když ho dáte moc, bude příliš hustá. Chceme konzistenci roztavené čokolády až roztíratelné čokolády.
Nanést vrstvy
Do formy polokoulí začnemě nanášet barvy pomocí párátek. Nejprve bílou, protože mraky nad planetou jsou bílé. Nanášíme je tak, že formu „pokákáme“ a potom bílou barvou párátkem trochu rozetřeme.
Další přijde na řadu žlutá. To bude suchá část kontinentů, takže ji nanášíme ve větších kouscích, které ro formy lehce rozetřeme.
Zelená je na zelenou část kontinentů, takže ji také nanášíme ve větších kouscích a trochu roztíráme.
Po tomto kroku je dobré dát formu na chvíli do mrazničky, aby čokoláda rychle a úplně ztuhla.
Poté štětcem rozetřeme modrou čokoládu, která vytvoří zbytek planety – vodu. Dbáme na to, abychom čokoládu rozetřeli poctivě i okolo předchozích vrstev (aby se nevytvářely bubliny) a také do krajů, kde má čokoláda tendenci ztékat a kraje tak bývají tenčí (a střed naopak tlustší).
Otřete čokoládu rozteklou okolo okrajů a opět je dobré dát čokoládu do mražničky.
Mezitím rozpustíme a temperujeme zbylých 40 g čokolády a tu pak natíráme jako další vrstvu uvnitř polokoulí. Snažíme se vyrovnat nerovnosti a opět dváme na to, aby byla čokoláda nanesená až k okrajům. A ještě jednou šup s formou do mrazničky.
Vytvořit planety
Polokoule opatrně vyloupneme z formy.
Tři z nich naplníme jedlými kameny (připomínám, že recept na ty domácí je tady).
Keramický talíř rychle nahřejeme v mikrovlnce, vyndáme ho a na pár vteřin na něj přiložíme půlku, kterou se planeta přiklopí. Okraje se začnou tavit.
Rychle půlkou sještě natavenými okraji přiklopíme půlku s kameny. Chvíli podržíme, čokoláda rychle ztuhne.
Skladování a podávání
Čokoládavá planeta potřebuje chlad, proto ji skladujeme v ledničce nebo mrazničce. Podáváme, jak chceme – jen tak nebo třeba se zmrzlinou či ovocem. Jakmile dítko (nebo dopělý) planetu otevře, vysype se z ní další sladký obsah.