Chodské koláče asi nemusí představovat, jsou to ty nádherné velké zdobené koláče, kterým se také říká merhované.
Chodsko je oblast v západních Čechách, jeho centrem jsou Domažlice. Stejně jako výšivka na chodských krojích, i chodské koláče jsou nádherně zdobené. Merhované se jim říká proto, že procesu zdobení se říká merhování.
Mohlo by vás také zajímat: Tradiční koláče
Table of Contents
Tři zásadní věci
Recept na chodské koláče se může lišit rodinu od rodiny, každá má svůj zaručený tip na ty nejlepší koláče. Jsou ale tři věci, které jsou naprosto zásadní.
SizeVelikost
Chodské koláče jsou velké, žádné mini koláčky do dlaně!
Zdobení
Zdobení chodského koláče kombinuje tvaroh, povidla a mák. Zatímco v Dolním Chodsku se koláč nejdříve pokryje vrstvou tvarohu, do které se poté malují ornamenty zbylými dvěma náplněmi, v Horním Chodsku se všechny tři náplně nanáší v pruzích.
Koláče se dozdobí rozinkami a mandlemi.
Rum
Český rum (dnes Tuzemák, Božkov atd.) dává koláči typické rumové aroma a opravdu v něm nesmí chybět. Někdo dává rum do těsto, někdo do jedné, dvou nebo všech tří náplní, někdo do všeho. Také rozinky se přes noc namáčí v rumu, a samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že hned po upečení se koláč polije horkým mlékem nebo smetanou s rumem.
A čtvrtá věc
Na Krchlebsku se koláč zdobí také šlehačkou, někdy se mu proto říká Krchlebský koláč.
Chodský koláč – Recept
Co budete potřebovat
(4 – 5 koláčů)
Těsto
- 430 g polohrubé mouky
- 140 g másla
- 100 g cukru krupice
- 3 vejce
- 35 ml rumu
- 35 ml smetany
- nastouhaná kůra z 1/2 citrónu
- špetka soli
- 45 g sušeného droždí
- 10 PL mléka
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu
- 3 vejce
- 1 PL citronové kůry
- 140 g cukru
- 1-2 PL rumu
- případně také: 3 PL vanilkového pudinku v prášku
- případně také: smetana ke šlehání
Vanilkový pudink přidávám, když na náplň používám tvaroh ve vaničce, který je tekutější. U hrudkovitého tvarohu může být naopak potřeba ho zředit smetanou a/nebo rumem a hlavně pořádně rozmíchat.
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru moučka
- 350 ml mléka
- 1 ČL mleté skořice
Určitě mějte po ruce více mléka i máku, abyste dosáhli konzistence, se kterou se bude hezky zdobit.
Povidlová náplň
- 400 g povidel
- případně také: 1-2 PL rumu
Potření a dozdobení
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 40 ml rumu
- rozinky naložené přes noc v rumu
- mandle (půlené nebo plátky)
- případně také: vanilkový cukr
- případně také: šlehačka
Další
- Váleček
- Zdobicí sada, nebo alespoň plastový sáček, kterému ustřihnete rožek
Jak na Chodské koláče
Těsto
Mléko jen trochu ohřejte, vmíchejte do něj droždí a 1 ČL cuktu a 1 ČL mouky. Zakryjte misku a nechte kvásek pěkně nabobtnat.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Potom přidejte kvásek, vejce, máslo nakrájené na kostky, rum a smetanu a hněťte, až bude těsto hezky jednolité a jen lehce lepivé. Přikryjte mísu a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Potom těsto rozdělte na čtyři nebo pět stejných dílů, vytvarujte malé bochníčky, trochu posypte moukou a nechte je ještě trochu nakynout. Mezitím si připravte náplně.
Náplně
Na tvarohovou náplň rozdělte vejce na bílky a žloutky, bílky ušlehejte do tuhého sněhu a odložte. V míse smíchejte tvaroh, žloutky, kůru, cukr a rum. Zahustěte vanilkovým pudinkem nebo nařeďte smetanou a/nebo rumem
Potom opatrně vmíchejte bílkový sníh.
Na makovou náplň za stálého míchání na mírném ohni povařte mák, mléko, cukr a skořici.
Chce to trochu cviku, abyste zjistili, s jakou konzistencí se vám dobře zdobí, takže mějte po ruce víc máku a mléka, ať můžete přidávat, co bude potřeba.
A na povidlovou náplň úplně stačí jen povidla, domácí jsou nejlepší a na zdobení doporučuji spíš dohladka rozmixovaná.
Merhování
Každý bochník rozválejte poměrně natenko (méně než půl centimetru), koláč musí být velký a samozřejmě kulatý. Válejte ho přímo na pečicím papíře a po rozválení přeneste na plech. Koláč hodně nakyne, takže se nebojte ho rozválet pěkně natenko.
Doporučuji potřít okraje koláče vejcem před nanášením náplní, ale pokud zapomenete, můžete je potřít až poté
Nejdříve na koláč naneste štědrou vrstvu tvarohové náplně, alespoň 1 cm.
Dejte do zdobičky jednu z náplní a můžete začít merhovat. Je dobré mít dvě zdobičky, abyste jednu nemuseli mýt při každé změně náplně.
Můžete dekorovat, jak chcete. Já si většinou naznačím hlavní motiv, dozdobím a pak někdy ten hlavní motiv ještě jednou obtáhnu.
Nazdobte povidlovou a makovou náplní.
Jak už jsem zmínila, v Horním Chodsku se náplně nanáší v pruzích. Jak je ale asi poznat z fotky, já jsem i tady nejdříve nanesla vrstvu tvarohu a do ní přidávala pruhy máku a povidel.
Zdobení doplňte rozinkami a mandlemi. U nás doma nikdo rozinky nejí, proto je na mých koláčích neuvidíte.
Tam, kam bych jinak dala rozinky, udělám drobné tečky náplní. Pokud jste ještě nepotřeli okraje, udělejte to teď.
Pečení a dokončení
Troubu předehřejte na 180°C a pečte 20 minut, nebo až budou okraje hezky hnědozlaté.
Zatímco se koláče pečou, připravte si finální polevu z rumu a mléka nebo smetany. Ohřejte mléko a přimíchejte rum.
Koláč pořádně pokapte, dokud je horký. Koláč se tím změkčí a bude mít krásné rumové aroma. Můžete ho také posypat vanilkový, cukrem a pokud chcete mít Krchlebské koláče, ozdobte je vyšlehanou smetanou ke šlehání.