Upečte si doma dokonalé loupáčky. Jsou skvělé na snídani i na svačinu, s máslem, marmeládou, namočené do čaje nebo jen tak.
Loupáčky, loupáky nebo dokonce makovky jsou pečivo, které známe snad všichni. Dřív bývaly velmi dobré loupáčky z obchodu, v posledních letech jsou sice čím dál větší, ale plné vzduchu a bez chuti. Tenhle recept je na loupáčky, jaké známe z dětství.
A nezapomeňte se podívat na moje další recepty v kategorii Pečení!
Co budete potřebovat
Na 8 loupáků:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 70 g sádla
- 2 žloutky
- 170 ml mléka
- ½ lžičky soli
- 20 g droždí
- 1 vejce na potření
- mák na posypání
Recept na loupáčky
Nejdříve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka přidáme 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky, rozdrobíme droždí a necháme v teple pracovat.
V míse smícháme obě mouky, cukr a sůl, potom vzešlý kvásek a rozšlehané žloutky. Trochu zpracujeme, potom přidáme sádlo a dál hněteme ručně, Necháme kynout přikryté 30 minut, potom opět hněteme, tentokrát ale už na vále. Opět přikryjeme a necháme hodinu kynout v teple.
Potom těsto rozválíme na placku o průměru zhruba 30 cm.
Placku rozkrájíme, jako bychom krájeli dort, na 8 stejných dílů.
Každý díl trochu natáhneme a opatrně srolujeme od širšího okraje ke špičce.
Loupáček lehce poválíme.
Stočíme, aby byl loupáček trochu oblý a necháme nakynout asi 15 minut.
Špičky loupáčků lehce ohneme dovnitř.
Naskládáme loupáky na plech s pečicím papírem.
Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme makem.
Troubu předehřejeme na 200 °C, pak snížíme na 180 °C a pečeme 15–20 minut.