Znáte takzvaný focaccia art? Mě teď hodně baví a je to vlastně hrozně jednoduché. Prostě uděláte focacciu a nazdobíte ji tak, aby vypadala jako obraz. V tomhle receptu vám ukážu, jak udělat focacciu, která vypadá jako makové pole.
Table of Contents
Co je to focaccia?
Focaccia je italské pečivo z kynutého těsta, které se peče tradičně v peci. Je křupavé a obvykle jen se solí a bylinkami. My si ale tentokrát uděláme tuhle jižanskou pochoutku také se zelninou a semínky naaranžovanými tak, aby výsledek působil jako makové pole
Focaccia je jdnoduchá na přípravu a je to recept vhodný pro začátečníky. Čeká vás sice trochu hnětení, ale zase ne až tak moc a rozhodně stojí za to, tomuhle recepu věnovat čas,
Mrkněte také na mé další recepty na pečení.
Co budete potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 300 g vlažné vody
- 1 lžičku soli
- půlku kostky droždí
- 100 ml extra pannského olivového oleje
Na makové pole
- 1 velká paprika
- 1 střední rajče
- několik malých soudkových rajčat
- zelené olivy
- 2 lžičky mletého máku
- petrželová nať
- několik stonků kopru
- několik stonků pažitky
- 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek
- sušená bazalka a dobromysl
Recept
Připravte těsto
Vlažnou vodu nalijte do misky a rozdrobte do ní kvasnice. Přikryjte utěrkou a nechte 10-15 minut odpočívat, můžete i velmi lehce pocukrovat. Směs by se měla mírně napěnit.
Postupně po malých dávkách přidejte mouku, sůl a olivový olej. Nejdříve míchejte a pak hněťte nejlépe ručně, až bude těsto krásně hladké a bude lehce lepit. Opět mísu přikryjte a nechte těsto kynout. Mělo by se zhruba zdvojnásobit.
Tady vidítě trochu tekutější těsto, než by mělo být, i tak s s ním ale ještě dobře pracovalo.
Na plech položte papír na pečení, trochu ho pokapte olivovým olejem a testo na něm rozválejte nebo roztáhněte rukou.
Horizont a stromy
Pár stonků pažitky svisle nakrájejt na tenké proužky.
Stonky položte do horní třetiny těsta tak, abyste ji oddělili od zbytku. Nemusí to být rovná linka, můžete vytvořit zvlněnou krajinu.
Větší část těsta posypte sušenou bazalkou a dobromyslí.
Na horizont „postavte“ kousky kopru a petrželové natě jako stromky. Moc je do těsta netlačte, stačí je lehce pohladit, aby k těstu přilnuly.
Máky
Na vlčí máky odkrojte spodek papriky a také proužky z celého obvodu papriky, ty později naplníte rajčetem.
Na „pole“ položt pár stonků pažitky a na jejich horní okraj papriku.
Pod proužky papriky položte plátek rajčete.
Na poupátka položte na pažitku napůl rozkrojené soudkové rajčátko.
Do středu velkých máků nasypte trochu mletého máku.
Oluvy rozkrojte na čtvrtky a čtvrtku olivy položte doprostřed mletého máku.
Klasy, listy, poupata a poslední úpravy
Nejprve pojďme na klas. Opět začněte pažitkovým stonkem. Na samý vršek stonku dejte jedno slunečnicové semínko špičkou ven. Po stranách skládejte další semínka.
Efektní je také klas, který jde z pole přes horizont.
Přidejt pár nerozvřených poupat – na konec pažitky dejte půlku olivy.
Na stonky květin dejte pát lístků pažitky.
Tady vidíte také napůl otevřený květ – je to půlka soudkového rajčete vnitřkem nahoru, na ní mák a oliva a to vše částečně překryté dvěma půlkami rajčete vedle sebe.
Potom nakrájejte kousek papriky na malinké nepravidelné kousky a posypte jím zbytek pole.
Pečení
Přdehřejte troubu na 200°C a pečte 20 minut nebo dozlatova.
Nechte trochu vychladnout a podávejte.
A ne, není to škoda sníst, je to vynikající 😀