Květinová voda neboli hydrolát je produkt získaní z květin parní destilací. Různé květinové vody se používají v gastronomii a kosmetice, můžete je ale používat také jen třeba místo voňavky.
K domácí parní destilaci budete potřebovat:
- květiny či okvětní lístky
- destilovanou vodu
- hrnec s poklicí (nejlépe ne úplně rovnou, nýbrž vyšší směrem ke středu)
- misku
- popřípadě i pařáček nebo odkapávač na těstoviny
Množství lístků a vody je libovolné, raději však méně vody a více květin, aby byla květinová voda co nejvíce koncentrovaná.
Květinová voda – jak ji vyrobit
Možnosti jsou dvě:
- Do hrnce nalijte destilovanou vodu, do ní vsypte květiny a doprostře postavte misku.
- Do hrnce nalijte destilovanou vodu, do ní postavte pařáček nebo odkapávač (tak, aby jeho dno již nebylo ve vodě), do něj nasypte květiny a doprostřed postavte misku.
Hrnec zakryjte poklicí naopak, tedy uchem police dovnitř. Poté zapněte sporák a hrnec pomalu zahřívejte. Jakmile se začne voda odpařovat, odpaří se na poklici, steče do jejího středu a poté odkape do misky. V průběhu procesu na poklici dávejte kostky ledu v plastovém sáčku nebo misku se studenou vodou. Led měňte po roztavení, vodu po zahřátí.
Hotovou květinovou vodu uchovávejte v chladu a nejlépe hned použijte například na výrobu růžové pleťové masky.