Kokosové kuře je už po dvě můj oblíbený kuřecí recept. Je to rychlé a osvěžující jídlo, uvaříte si ho rychle z pár ingrediencí a zeleninu můžete obměňovat podle toho, co zrovna máte doma.
Jak už dám název receptu napovídá, docela velkou roli tu hraje kokos, který dává jídlu typickou chuť. Ale pod seznamem přísad najdete taky pár alternativ.
Hotové jídlo můžete mít do hodiny a je skvělé na jaro i léto, protože je lehké. A pokud máte rádi kuřecí maso, koukněte taky na můj recept Smetanovo-špenátové kuře.
Co budete na tenhle kuřecí recept potřebovat (4 porce):
– kokosový olej
– 2 střední cibule
– 1 stroužek česneku
– 4 střední mrkve
– 150 g fazolových lusků
– 2 lžičky mleté kurkumy
– 1 lžičky mletého kmínu
– 1 l zeleninového vývaru nebo 1 l vody a zeleninový bujón
– 400 g kokosového mléka/krému
Jiná zelenina: Mrkev dávám do receptu vždy, protože je docela zásadní. Jinak ale přidám to, co mám zrovna doma. Nejlepší volba je podle mě chřest, brokolice a květák
Nemáte rádi kokos? Použijte olivový olej a smetanu místo kokosového krému. Jídlo sice bude bez typické kokosové vůně a chuti, ale bude i tak moc dobré.
Vegetariáni, s kuřetem je omáčka o něco lepší. Ale jen se zeleninovým vývarem je také výborná, vyzkoušeno! Místo kuřet epoužijte svou oblíbenou náhražku masa nebo tuto přísadu vynechte úplně.
Kokosové kuře – recept
Očistěte mrkev, česnek a cibuli. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, cibuli na kostičky a česnek promáčkněte lisem.
Fazolové lusky můžete uvažit v celku nebo je nakrájet na menší kousky. V celku nechávám také chřest. JInou zeleninu nakrájejte podle uvážení, já bych volila menší kousky.
Dvě lžíce kokosového oleje zahřejte na střední teplotě na věrší pánvi nebo v hrnci a cibuli smažte asi 5 minut. Pak přidejte česnek, mrkev a cibulové lusky a smažte dalších 10 minut na mírné teplotě.
Pak přidejte kurkumu a kmín, pak vývar a nechte pomalu vřít pod pokličkou.
Mezitím nakrájejte maso na proužky, osolte a osmažte na troše kokosového oleje, až budou proužky po stranách mírně zlaté.
Maso pak přendejte do hrnce se zeleninou a vařte ještě 15 minut.
Nakonec přidejte kokosový krém a dosolte podle chuti.
Tohle jídlo mám nejraději bez přílohy, ale pokud chcete přílohu, doporučuji dušenou rýži:
1 hrnek rýže osmažte na troše oleje, až změní barvu na mléčně bílou (rýže na oleji bude nejprve jakoby průsvitná) – trvá to asi minutu. Pak přidejte vodu asi 2 prsty nad rýži. Osolte, zakryjte pokličkou a nechte lehce vařit 15 minut. Po této době by se voda z rýže měla vypařit. Poklici dejte pryč a nechte rýži ještě dál vařit (i bez vody) na mírné teplotě asi 5 minut.
Dobrou chuť