Mock Chicken neboli falešné kuře je jeden z nejznámějších receptů z období Velké hospodářské krize v USA (30. léta 20. století). Určitě má ale své místo i v moderní kuchyni, protože je to nejen levný recept, ale je také velmi rychlý, dobře chutná a je zdravý.
Jak už jsem zmínila u receptu na Piškot z horkého mléka, což je další z receptů uvedenéhoobdobí, lidé tehdy museli nakrmit celou rodinu z mála. Maso bylo pomálu a celkově šlo o luxusní potravinu. Hospodyňky si tak často vymýšlely recepty, které chutí napodobovaly maso, i když v nich vůbec žádné maso nebylo. Myslím, že je dobré si takové recepty připomínat. Nejen proto, abychom si pokaždé vzpomněli, jak dobře se máme, ale také proto, že nás učí, jak vyjít s málem.
Table of Contents
Co je falešné kuře (Mock Chicken)?
Mock Chicken neobsahuje žádné maso, tedy ani to kuřecí. Je to jídlo, které má chutnat jako kuře, má zaplnit žaludek, ale zároveň má být velmi levné. Recept se v různých rodinách liší, já dělám hodně základní recept, na který toho opravdu není potřeba mnoho.
Na úplném konci receptu vám dám pár tipů na to, jak tohle jídlo ozvláštnit a také na to, jak a s čím ho podávat, pokud by vám základní recept přišel málo.
Jak uvařit falešné kuře (mock chicken)
Co budete potřebovat:
- 1 malou cibuli
- 1 střední rajče
- 1 vejce
- 1 lžíci másla
- sůl
- 1 lžíce bylinek (petržel, bazalka, oregano…) – sušené nebo nasekané čerstvé
Recept na Mock Chicken:
Cibuli nakrájejte velmi najemno. Rajče hoďte na tři minutky do vařící vody, pak ho vytáhněte a nechte zchladnout tak, aby se dalo držet v ruce. Mělo by jít krásně oloupat, takže ho oloupejte a pak nasekejte také najemno.
Na mírném ohni na pánci rozpusťte máslo a osmažte na něm cibuli, až zesklovatí. Pak přidejte rajče a pomalu smažte, až bude mít směs světle růžovou barvu. Vejce rozšlehejte s bylinkami a přidejte na pánev. Za stálého míchání usmažte až „dosucha“ – směs by se měla jakoby rozpadat, rozhodně by neměla být tekutá.
Nechte směs vychladnout a pak podávejte nebo použijte do dalších receptů.
Jak jídlo podávat
1. Hlavní chod nebo svačina – Typicky se falešné kuře (mock chicken) podává s krekry nebo chlebem.
2. Náplň sendviče – Mock chicken je výborné do sendviče nebo bagety. Pokud chcete spíš pomazánku, rozmixujte ho v mixéru.
3. Salát – Smíchejte mock chicken s listy salátu, polníčku rukoly…chutná také výborně s cherry rajčátky.
4. Součást dalších jídel – můžete ho použít v dalších receptech, jako jsou falešná kuřecí stehýnka nebo vlastně v jakémkoliv receptu, kde chcete nahradit maso a tahle forma se vám zdá vhodná.
5. Se sýrem – pokud máte rádi sýr, přihoďte hrst strouhaného sýru.
6. Přidejte strouhanku – pokud chcete hutnější pokrm, zvlášť pro zpracování do dalších receptů, přidejte hrst strouhanky.