Vafle jsou báječné na snídani i svačinu, proto tu pro vás mám recept na úžasné nadýchané a křupavé vafle a tip na skvělý vaflovač.
Upozornění: Tento článek může obsahovat odkazy na zboží nebo služby, z jejichž prodeje můžu mít drobnou provizi, která mi pomáhá udržovat tento blog.
Moje děti docela dlouho toužily po vaflovači. A já jsem se po pečlovém uvážení rozhodla jim udělat radost. Jejich pokojíčky nepřetékají hračkami, tak jim tohle udělátko pořídím. Stejně manžel prostojí dvě hodiny u dělání palačinek a třeba tím klesne poptávka po palačinkách. Nevzala jsem si na sebe lehký úkol, protože pořízení takového spotřebiče je u mě záležitost na týdny studia všemožných přístrojů, ale o tom se zmíním o něco později.
Teď trochu předběhnu a řeknu, že vafle byly jedním z nejlepších rozhodnutí poslední doby. Dělají se snadno a jsou vynikající. Děti jsou nadšené a já spokojená. Navíc jsem si vytunila recept tak, že máme vafle opravdu luxusní – nadýchané a zároveň křupavé. Dnes se s vámi o ten recept podělím. Nakonec vám taky ukážu, který vaflovač jsem vybrala (prozradím, že je naprosto jednoduchý s jedním jediným tlačítkem).
Table of Contents
Co budete potřebovat
Na 8 vaflí:
- 300 ml mléka
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 220 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru moučka (hrubší ale může také být)
- 1 plná lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Pokud máte rádi, můžete přidat něco z následujícího:
- pár kapek vanilkového extraktu
- lžičku nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry
- půl lžičky skořice
Na ozdobení například:
- cukr moučka
- jahody, ostružiny, maliny, borůvky
- domácí lískooříšková pomazánka
- šlehačka
Těsto na vafle – recept
Těsto připravíte naprosto jednoduše, je jen potřeba smíchat všechny přísady. Nejprve si připravte mléko a do nej vmíchejte všechny přísady kromě mouky. Tu vmíchávejte po částech jako poslední. Elektrický mixér je na to nejlepší, ale ruční metlou to samozřejmě také zvládnete. Těsto bude hustší než na palačinky a je potřeba dát pozor na to, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.
Jak vafle „péct“
Pokud má váš vaflovač nepřilnavý povrch, nemusíte ho vymazávat, ostatní povrchy je dobré potřít trochou oleje. Vaflovač by měl být dostatečně rozpálený, když do něj lijete těsto. Já to dělám tak, že nechám vaflovač rozpálit na o něco vyšší než střední teplotu, naliju těsto a po zavření zvýším teplotu na nejvyšší. Těsto liju až po okraj pánví vaflovače, ale jen tolik, aby se jednotlivé vafle nespojily.
Pokud jsou pánve vaflovače potažené teflonem, buďte při vyndávání vaflí opatrní – v žádném případě je nevytahujte ostrými ani kovovými předměty. Můžete použít například dřevěnou špachtli.
Čím vafle ozdobit
Vafle budou samy o sobě lehce sladké, ale lehké poprášení moučkovým cukrem vypadá hezky a i jen s cukrem chutnají dobře (cukr se skořicí je také výborná kombinace). Já mám vafle nejradši s ovocem, zvlášt pokud je sezónní a čerstvé. Neznám nic lepšího na vafli než maliny, ostružiny, borůvky a nakrájené jahody. Mlsné jazýčky si k nim můžou naložit i šlehačku.
Poctivá domácí marmeláda je samozřejmě také výborná, popřípadě můžete vafle vyzkoušet s domácí lískooříškovou pomazánkou, na kterou najdete recept tady. Vlastně si na ně můžete dát cokoliv, na co máte zrovna chuť.
Jaký vaflovač doporučuji
Dobrý vaflovač je stejně důležitý jako dobré těsto. Buď vám totiž práci ušetří nebo přidá. Při výběru jsem měla několik kritérií:
- nechci žádnou elektroniku jako displej a spousty tlačítek (tyhle věci jsou více poruchové a hůř se opravují a u vaflovače nejsou žádné složitosti potřeba)
- pokud to bude v rámci cenového limitu, měl by vaflovač dělat více než dvě standardní vafle zaráz
- regulace teploty je plus
- cena maximálně 1000 Kč u vaflovače na více než 2 kusy vaflí (dvoukusové seženete i levněji) – vaflovače na více kusů nejsou úplně levné, ale toto je dostatečná cena na to, abych sehnala dobrý
Četla jsem všechny možné recenze, srovnávala, přehodnocovala, jestli by nám nestačil vaflovač na 2 kousky….nestačil, pokud u vaflí nechci prostát celé dopoledne. A nakonec jsem vybrala tenhle vaflovač Vasip na 4 standardní vafle a s jedním jediným tlačítkem, nebo spíše kolečkem!
A můžu říct, že to byla trefa do černého. Kolečko slouží k regulaci teploty, takže je možné hotovou vafli i jen ohřát. Vafle se udělají rychle a hlavně čtyři zaráz! Na nejvyšší teplotu se udělají krásně zlatavé a křupavé napovrchu, na nižší teplotu jsou více měkké, v obou případech ale uvnitř hotové. Světýlka po stranách kolečka jsou indikátory – červené ukazuje, zda je vaflovač zapnutý, zelené říká, zda jsou pánve rozpálené na nastavenou teplotu.
Údržba je jednoduchá, pánve stačí utřít papírovým ubrouskem.
Vždycky jsem trochu nervák, když jde o výběr spotřebiče, ale tentokrát jsem opravdu moc spokojená a můžu ho s klidným svědomím doporučit.
Jak máte vafle nejraději vy? S ovocem, šlahačkou nebo snad naslano?