Dárky Ostatní

Ovocná kytice

Jak už jsem psala tady, květiny mám daleko raději živé na zahradě. Proto mě naprosto nadchla móda posledních let – ovocné kytice. Taková ovocná kytice krásně vypadá, výborně chutná a vůbec je to krásná ozdoba stolu. Hodí se na oslavy i jen tak a nadchne taky dětičky, které z mé zkušenosti ovoce ze špejle jí tak nějak ochotněji 😉

ovocná kytice

Tuhle kytici jsem dělala k narozeninám své maminky, která má ráda zdravé mlsání a tropické ovoce. Trošku jsem ji vyšperkovala čokoládou a musím se pochválit – ovocná kytice byla opravdu ozdobou slavnostního stolu.

No a protože to není žádná věda, ukážu vám, jak si ji snadno vyrobit doma. Můžete použít i jiné ovoce, můj návod berte jako inspiraci a kytici si vytvořte tak, aby vyhovovala vám. A nezapomeňte mrknout také na další návody na dárky, které u Tvořivé mámy najdete.

Co budete potřebovat

  • 13-15 dlouhých dřevěných tycinek
  • Vyšší úzkou sklenici
  • 1 jablko
  • 2-3 hrsti hroznů
  • 2 kolečka ananasu
  • 1 mandarinku
  • 2 kolečka pomela
  • 12 jahod
  • pár borůvek
  • 150 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • šťáva z půlky citronu

Ovocná kytice – návod

Ozdobte jahody čokoládou

Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

Očistěte jahody a asi polovinu jich dejte stranou, ty zůstanou bez čokolády.

Jahody napíchněte na špejli a ze všech stran polijte čokoládou. Nenamáčejte jahody, mohly by se sesunout ze špejle a zůstat v nádobce s čokoládou. Raději je pomalu otáčejte, lžící nabírejte čokoládu a polívejte jí jahody.

Jahod můžete dát na jednu špejli i několik. Špajli s jahodymi položte na kastról nebo talíř tak, aby se jahody nedotýkaly vzájemně ani krajů talíře. Nechte čokoládu úplně zatuhnout.

Mezitím si rozpusťte bílou čokoládu, nabírejte ji na vidličku a jahody tak trochu pocákejte. Opět nechte zatuhnout.

Pak je dobré nechat jahody ještě chvíli v mrazničce, aby čokoláda opravdu zatuhla. Zvlášť v létě vám pak v kytici déle vydrží v pevném stavu.

Připravte si základ

Jablko oloupejte, zbavte jadřinců, rozštvrťe a nechte chvíli odstát ve vodě s citronovou šťávou, aby nezhnědlo.

Potom dejtekousky jablka do sklenice, naplňte asi dvě třetiny sklenice. Pokud máte hodně malá jablička, nemusíte je krájet na kousky, stačí jen oloupat.

Do jablek zapíchejte špejle.

Zbytek sklenice zaplňte omytými hrozny.

Přidejte ovoce na špejle

Z ananasu ukrojte dvě kolečka.

Z koleček vykrojte hvězdičky nebo jiné tvary. V mé kytici jsou dvě takové hvězdy.

Mandarinky a pomelu také nakrájejte na plátky, které oloupete a potom nakrájíte na menší dílky.

 

ovocná kytice

Teď můžete ovoce začít napichovat na špejle. Přijde mi hezké je kombinovat trochu náhodně, aby byla každá špejle jiná.

ovocná kytice

Nenechávejte nejtěžší kousky jen nahoru, dejtě těžší ovoce také dolů, ať se vám všechny špejle nepřeváží k okraji sklenice.

ovocná kytice

Tam, kde vám zůstane jen špička špejle, napíchněte borůvku.

ovocná kytice

Ananasové hvězdy napíchněte na samostatné špejle, pod ně můžete dát také pár kousků lehčího ovoce. I tyto špejle zapíchněte do jablek uvnitř sklenice.

Pokud kytici nenesete hned na stůl, nechte ji v chladu, ať vydrží čokoláda pěkně ztuhlá.

Ovocná kytice – další fotky

ovocná kytice ovocná kytice ovocná kytice ovocná kytice ovocná kytice ovocná kytice

 

 

Mohlo by se vám také líbit...