Ostatní Recepty

Pečený kečup

V létě pěstuji spoustu rajčat a zavařuji je na spoustu způsobů. V posledních letech je mým hitem pečený kečup.

pečený kečup

Pečený kečup je vynikající příloha k masu i zelenině nebo třeba pomazánka. Chuťově je velmi výrazný a samozřejmě úplně jiný než kečup z obchodu. Pokud máte vlastní zeleninovou zahrádku, hlavní ingredience si snadno vypěstujete a z obchodu jich budete potřebovat už jen pár.

Co se týče druhu rajčat, používám od všech druhů, které mám, trochu, protože mi přijde, že směska dá kečupu nejlepší chuť. Používám masitější i šťavnatější rajčata.

Pečený kečup – recept

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg rajčat
  • 2 velké papriky
  • 4 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 dl octa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 plná lžíce mleté sladké papriky
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Pokud chcete kečup ostrý, přidejte cokoliv, co máte rádi – ostrou mletou papriku, worchesterovou omáčku, chilli…

Jak na pečený kečup

Očistěte rajčata od všeho nehezkého na slupce a vykrojte středy. Oloupejte česnek a cibuli a z paprik odstraňte semínka a stopky. Vše nakrájejte na kostičky či proužky, stroužky česneku můžete nechat celé, položte na plech, posypte cukrem, solí, paprikou a skořicí, přidejte koření a ocet a pořádně promíchejte.

pečený kečup

Pečte 60 minut na 200°C a poté promíchejte a pečte dalších 30 minut. Poté nechte vychladnout.

Vyndejte bobkový list a nové koření (pokud ho najdete) a vše pořádně rozmixujte.

Naplňte sklenice, pořádně zavřete a sterilujte 25 minut na 85°C.

Servírování

pečený kečup

Pečený kečup můžete jíst úplně stejně, jako jíte jiný kečup, ačkoliv pečený podle mě chutná daleko lépe. Hodí se jako dip, příloha i pomazánka. V zimě ho můžete použít místo rajčatového protlaku například do Pista, k domácím těstovinám a výborně chutná také v cuketové roládě.

Mohlo by se vám také líbit...