Povidlové knedlíky nebo také pěry jsou jídlo, které nám připravovala babička a na které moc ráda vzpomínám (a občas ho i uvařím). Babička nám dělávala plnou obří mísu a my jsme s bratrem soutěžili, kdo jich sní víc.
[adinserter block=“1″]
Je to také to žrádélko, co pohladí po duši, jsou nadýchané a tak akorát sladké.
Na 6 velkých knedlíků budete potřebovat:
Těsto
– 20 g kvasnic
– 125 ml lehce teplého mléka
– 150 g mouky a něco na vál
– špetku soli
Náplň a posypka
– povidla
– 1 hrnek mletého máku
– 1/2 hrnku cukru moučka
[adinserter block=“1″]
Připravte kvásek. Vlažné mléko nalijte do mísy a do něj rozdrobte kvasnice. Můžete přidat půl lžičky cukru, pokud chcete kvašení urychlit. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 15 minut odpočívat v teple.
Pak přidejte mouku a sůl a hněťte těsto, až bude hladké a lehoučce lepivé (pokud lepí příliš i přesto, že jste ho aktivně hnětli alespoň 5 minut, přidejte trošku mouky). Opět mísu s těstem přikryjte a nechte kynout (30 – 60 minut).
Pomoučete vál.
Lžící naberte trochu těsta a vytvořte malý vdolek. Velikost je vlastně na vás, já je dělám zhruba ve velikosti dlaně.
Doprostřed dejte lžíci povidel.
Knedlíky zabalte a okraje zmáčkněte konečky palce a ukazováčku k sobě.
[adinserter block=“1″]
Knedlíky obraťte zavřenou stranou dolů a nechte kynout dalších 15 minut.
Mezitím si v misce smíchejte mák s moučkovým cukrem.
Nechte vařit vodu ve velkém hrnci a když se vaří, vložte do ní knedlíky.
Zakryjte hrnec poklicí a vařte knedlíky 15 minut. Pokud vaříte bez poklice, vařte je 10 minut, potom je obraťte a vařte dalších 5 minut.
Po uvaření knedlíky hned dejte do misky s mákem a obalte je.
[adinserter block=“1″]
A je to! Pěry se sice jí teplé, ale po celoživotní zkušenosti můžu říct, že jsou snad ještě lepší po vychladnutí. Dobrou chuť!