Sice je léto, ale je jedno vánoční cukroví, které se podle mě na léto hodí – domácí Rafaelo. Ukážu vám, jak ho snadno připravit doma.
Sladké, vychlazené, se svěží chutí kokosu a křupavou mandlí uvnitř. To je domácí Rafaelo. U nás doma ho děláme jako vánoční cukroví, ale výjimečně také v létě a musím říct, že jako zákusek k ledové kávě v horkém dni je perfektní. Dá se jím také ozdobit vynikající domácí zmrzlina.
Je to nepečené cukroví a vyrábet ho můžete i s malými dětmi – především jde o koulení kuliček, což je bude určitě (aspoň chvíli) bavit.
Co budete potřebovat
- 500 g másla
- 300 g cukru moučka
- 300 g plnotučného sušeného mléka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 400 g nastrouhaného kokosu
- asi 200 g celých mandlí
- 4 lžíce horkého mléka
- 4 lžíce rumu
Rafaelo – recept
Pokud máte mandle ve slupce, je potřeba je nejdříve spařit – 2 minuty je vařte ve vodě, poté vyndejte a oloupejte. Stačí na slupku zatlačit a mandle z ní „vyleze“.
Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, smíchejte s cukrem, sušeným mlékem, vanilkou, rumem, horkým mlékem a polovinou kokosu.
Nachystejte si těsto, mandle a do další misky zbytek kokosu.
Vezměte trochu těsta, do něj vmáčkněte mandli.
V rukách vyválejte kuličku…
…a tu poválejte v kokosu, aby se obalila.
Jedna hotová, dálšich pár desítek zbývá!
Kuličky naskládejte na talíř a nechte zatuhnout v lednici. Skladujte taktéž v lednici.