Dorty a zákusky Recepty

Sušenky Lucie

Sušenky Lucie byly populární v Československu před Sametovou revolucí a na začátku 90. let. Já je ale doma peču doteď a tady je můj recept.

sušenky lucie

Myslím, že většina z nás, kdo alespoň pár let zažili socialismus a začátek 90. let, si občas vzpomene na nějaký výrobek, který mu chybí. Já jsem jako dítě měla moc ráda sušenky Lucie – vždycky jsem poctivě okousala máslovou sušenku okolo a nakonec slupla střed s puntíkem červené marmelády. Chuťově byly trošku podobné lineckému cukroví, ale byly křehčí a s vanilkovou příchutí (alespoň ty světlé, pak byly ještě kakaové).

sušenky lucie

Tyhle sušenky jsem neměla přes 20 let a pak jsem si na ně najednou vzpomněla a prostě jsem je musela mít. Vymyslet recept na máslovou sušenku nebylo nic těžkého, jsou jich všude mraky. Horší bylo, příjít na to, jak sušenku udělat křehkou. To se mi ale myslím podařilo velmi dobře díky konzistenci másla, teplotě pečení a snad i trochu díky vanilkovému pudinku.

Recept rozhodně není složitý na výrobu, i když úplnému začátečníkovi bych doporučila spíš začít třeba s kakaovo-kokosovými sušenkami. Promačkat těsto zdobičkou (tolikrát!) není úplně hračka a musím si občas odpočinout.

sušenky lucie

Tak pokud chcete zkusit (nebo si zavzpomínat na) jednu z typických chutí sedmdesátek až devadesátek, pusťte se se mnou do toho!

Sušenky Lucie – recept

Co budete potřebovat

  • 70 g cukru moučka
  • nastrouhanou kůru z 1/2 citrónu
  • 2 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink v prášku (okolo 40 g)
  • špetka soli
  • červená marmeláda – nejraději mám červenorybízovou, ale můžete použít jakoukoliv
  • zdobička na dorty (sáček a ozdobná násadka)

Máslo musí změknout při pokojové teplotě, nerozpouštějte ho v mikrovlnné troubě. Vejce musí mít také pokojovou teplotu, dejte je tedy včas ven z ledničky. Vanilkový cukr můžete nahradit semínky přímo z vanilkového lusku nebo vanilkovou pastou. Vanilkový pudink v prášku je především kukuřičný škrob, aroma a potravinové barvivo, takže i ten snadno nahradíte. Červenorybízová marmeláda je svou kyselostí perfektní na sladké sušenky, ale můžete použít jakoukoliv marmeládu, která vám chutná. Nepoužívejte však příliš tekuté marmelády.

Jak na to

Mouku dejte do velké mísy a nechte ji trochu ohřát. V létě překryju mísu utěrkou a nechám chvíli stát na slunci, můžete ale také mouku dát na 20 vteřin do mikrovlnky. Přidejte vanilkový pudink a promíchejte. Změklé máslo nakrájejte na kostičky, přidejte do mísy a hněťte tak dlouho, až budete mít hladké těsto.

Ve druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem moučkou, citronovou kůrou a solí. Přidejte do těsta a hněťte vařečkou, až bude těsto jednolité a hladké.

Vyberte si vhodnou násadku na zdobičku, naplňte sáček a tvořte sušenky přímo na pečicí papír na plechu.

Původní sušenky Lucie mají tvar kosočtverce a tedy jen 4 lístky, já jsem se tady rozhodla si trochu zkomplikovat život a dělat lísků 6 (protože se mi to tak víc líbí). Udělejte tedy 4 nebo 6 okvetních lístků dokola a pak dejte ještě trochu těsta doprostřed mezi ne.

sušenky lucie

Doprostřed dejte trochu marmelády.

sušenky lucie

Troubu předehřejte na 160°C a pečte 20 – 25 minut. Sušenky musí být zlaté. Nechte je vychladnout a můžete podávat.

sušenky lucie

Mohlo by se vám také líbit...