Linecké cukroví jistě znáte. Je to takový základ vánočního pečení. Rozhodně bych nemohla s pilnými hospodyňkami soutěžit v množství druhů vánočního cukroví, ale linecké u nás najdete vždy.
Recept na linecké je v naší rodině už po generace stejný. Nemám ráda moderní recepty, které vám sice zaručí ihned měkké cukroví, ale těsto je vyschlé a celkově cukroví nechutná dobře. Naše linecké se sice musí nechat odpočinout, ale i samotné upečené těsto chutná skvěle.
Co budete potřebovat:
– 500 g hladké mouky a trochu na pomouční válu
– 240 g cukru moučka
– 240 g másla
– 4 žloutky
– 100 ml plnotučného mléka
– cca 400 marmelády z červeného nebo černého rybízu (bez příměsi jiného ovoce) – můžete použít i jinou, ale linecké nikdy nebude s jinou marmeládou chutnat tak dobře. Rybízová marmeláda je trpká, což parádně kontrastuje se sladkým těstem.
– vykrajovátka – tradičně kulatá, ve formě květin atd., ale můžete použít i jiná
– kulaté vykrajovátko a průměru 1 cm
– plech a papír na pečení
– váleček
Jdeme na to
V míse smíchejte mouku a cukr, přidejte žloutky, mléko a máslo. Máslo by mělo být změklé při pokojové teplotě. Netavte ho v mikrovlnce, konzistence másla může změnit výslednou texturu těsta. Místo másla můžete použít tuk na pečení, ale cukroví ztratí máslovou chuť.
Těsto hněťte rukama, až bude zcela hladké a bez hrudek.
Pomoučete vál a rozválejte těsto na tloušťku 5 mm nebo o něco méně.
Vykrajovátkem vykrojte sudý počet sušenek, dejte je na pečicí papír na plech a na půlce sušenek kulatým vykrajovátkem vykrojte uprostřed dírku.
Předehřejte troubu na 170 °C a pečte asi 10 minut nebo jednoduše dozlatova.
Na sušenku bez otvoru dejte trochu marmelády a tu přikryjte sušenkou s otvorem. Sušenky k sobě lehce přitlačte.
Teď už cukroví chutná výborně, je ale docela tvrdé, takže je potřeba ho nechat odstát a změknout. Proto cukroví pečeme 2 – 4 týdny před Vánocemi a necháváme ho ve sklepě v kartonových krabicích přikryté ubrousky.
Před servírováním cukroví lehce pocukrujte.
A ať chutná!