Ať už jim říkáte včelí úly nebo vosí hnízda, jde o jeden z nejtypičtějších druhů českého cukroví. A já se s vámi chci podělit o náš recept na ty nejlepší včelí úly, kterým se u nás říká jednoduše „úlky“.
Inspirujte se mými dalšími recepty na cukroví, všechny je najdete v kategorii Vánoční cukroví. A pokud chcete něco lehce neobvyklého, vyzkoušejte tradiční španělské Churros s čokoládou.
Table of Contents
Co budete potřebovat
Rozhodně budete potřebovat formy na včelí úly/vosí hnízda! Možná máte ještě historickou formičku po babičce, ale pokud ne, moderní plastové také poslouží skvěle.
Sušenky:
- 120 g mletého cukru
- 120 g másla
- 250 g hladké mouky a trochu na pomoučení válu
- 2 žloutky
- 50 ml mléka
- kulatá vykrajovátka, nebo také vykrajovátka ve tvaru kytičky či hvězdičky
Úly:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletého cukru
- 1 vejce
Náplň:
- 200 g másla
- 125 g mletého cukru
- 0,5 dl rumu
- 1-2 plné lžíce hustého vanilkového pudinku
Včelí úly – recept
Sušenky
Nejdřív musíte udělat základ – sušenky. Ty jsou ze stejného těsta, ze kterého se dělá Linecké cukroví. Můžete je udělat i několik dní předem.
Máslo musí být změklé při pokojové teplotě. Do mísy dejte mouku a cukr, přidejte žloutky, máslo a mléko a pořádně hněťte, až bude těsto hladké. Dejte tomu čas, opravdu to chce krásně hladké těsto bez hrudek. Pak těsto zabalte do potravinové folie a nechte v ledničce asi dvě hodiny.
Pomoučete vál a těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru. Vykrajovátkem vykrajujte tvary a skládejte je na plech.
Předehřejte troubu na 170°C, pečte 10 minut a nechte vychladnout.
Úly
Smíchejte mleté vlašáky, cukr a vejce, zase zabalte a nechte hodinu v ledničce. Potom vezměte kousek těsta, vyválejte plouhý proužek a rozdělte ho na stejně velké části. Neřeknu vám jednu konrétní velikost, protože to záleží na velikosti vaší formičky.
Formu naplňte moukou a zase vyklepněte. Trochu mouky v ní zůstane a úl pak půjde lépe ven.
Kousek těsta na úly dejte do formy.
Prstem přitlačte těsto do špičky a ke stranám.
Uvnitř budete mít otvor na náplň.
Lehce úl vyklepněte z formy.
Nechte úly hodinu odstát. Musí trochu proschnout, ale zase ne moc dlouho, jinak začnou praskat.
Naplňte
Máslo na náplň nechte změknout a pak smíchejte všechny přísady. Můžete si vymyslet také vlatní náplň – například přidat jiný alkohol nebo přidat trochu domácího salka nebo dokonce zkaramelizovaného salka. Jen si vždy pohlídejte, aby náplň byla hustá.
Včelí úly (vosí hnízda) naplňte tak, aby náplň trochu vykukovala ven.
Naplněný úl přilepte na sušenku.
Nechte úly alespoň den odstát. Pokud je toho cukru na vás málo, poprašte trochou mletého cukru.
Doufám, že se vám můj recept líbil a dobrou chuť!