Dort jako zombie dýně mě napadl docela náhodou, bez souvislosti s blížícím se Halloweenem nebo jakýmkoliv hororovým tématem. Ale povedl se výborně a výborně taky chutnal.
Hororové, halloweenské a vůbec realistické gore dorty dělám ráda, návody na některé najdete tady. Nápad na tenhle dort vznikl tak, že jsem chtěla na návštěvu přinést perník, ale zároveň se trochu pochlubit a udělat realistický dort. Nejdříve mě napadl jednoduše dort, který by vypadal jako dýně, ale to bych asi nebyla já, abych se mi myšlenka krásné podzimní dýně nespojila se vzpomínkou na podivné plyšáky s jakovy lidskými zuby, které jsem zahlédla na dovolené. A tak se zrodila myšlenka na dort vypadající jako hnijící zombie dýně s opravdu nechutným „úsměvem“. Dort jsem nakonec ještě dozdobila želatinovými bulvami, které ale můžete vynechat.
Jak víte z mých jiných návodů, dorty nepotahuji ráda fondánem, protože ten chutná jako cukr a nic moc víc. Kdyby toto byl návod na obyčejnou dýni, fondán bych ovšem doporučila, protože je daleko hladší než modelovací čokoláda, která se navíc docela ráda trhá a praská. Nicméně tady rozhodně nechceme krásný hladký povrch, takže pokud chcete, aby i povrch dortu dobře chutnal, přichystejte si modelovací čokoládu. Já jsem byla trochu v časové tísni a doma jsem zrovna měla fondán, takže jsem ho musela vzít na milost.
Pokud se chcete pustit do modelovací čokolády, tady je návod.
Tento návod může obsahovat affiliate odkazy. V případě prodeje dostanu malou provizi, která mi pomůže udržet tento blog v chodu (děkuji;-))
Table of Contents
Co budete potřebovat
Na dort:
- 400 g hladké mouky
- 300 g cukru moučka
- 3 vejce
- 400 ml mléka
- 200 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 3 vrchovaté lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Na čokoládovou ganache:
- 300 g hořké čokolády (50 – 60 % kakaa)
- 250 ml smetany (nejméně 30 % tuku)
Na zdobení:
- 300 g fondánu nebo modelovací čokolády – tady seženete fondán a tady čokoládu, případně si ji můžete vyrobit podle mého návodu
- potravinářské barvivo: oranžová, červená, hnědá, zelená
- černý potravinářský fix
- trochu vodky
- nepovinné: citronová nebo pomerančová šťáva
- nepovinná: kukuřičný škrob (pokud barvíte fondán)
Další:
- kulatá dortová forma, průměr 15 cm – ideální je takováhle
- nástroje pro tvarování čokolády/fondánu – já mám tyhlety, jsou z těch levnějších, ale slouží skvěle
- plochý štětec
- menší kulatý štětec
- váleček
Pokud chcete do tvorby dortů investovat, můžete popřemýšlet o pořízení airbrushe, se kterým se krásně barví a vytvoříte s ním například realistické stínování. Není to ale nutné.
Zombie dýně – recept a návod
Upečeme korpus
Potřebujeme upéct dva kulaté dorty, které potom spojíme. V míse smícháme všechny přísady na dort. Vymažeme formu a vysypeme moukou.
Těsto nalijeme do formy a necháme od okraje místo asi na dva prsty. Ideální je mít dvě stejné formy a upéct oba dorty zaráz. Já mám jen jednu, takže jsem pekla postupně. Troubu předehřejeme na 160 °C a pečeme asi 70 minut. Po upečení do dortu píchneme párátkem. Pokud je po vytažení čisté, je dort hotový. Pokud není, je třeba ještě chvíli péct.
Já jsem lehce závodila s časem, pekla jsem tedy na vyšší teplotu (a kratší dobu), takže se dort samozřejmě zvedl nerovnoměrně ke středu a po dopečení jsem ho musela zarovnat seříznutím. Ani tak nebyl výsledný tvar ideální. Nijak zvlášť to nevadí, ale následná práce bude jednodušší, pokud dodržíte nižší teplotu pečení a dort z trouby vyjde vyrovnaný a plochý. Dorty necháme kompletně vychladnout.
Připravíme ganache
Čokoládová ganache je perfektní na spojení dortů, protože po vychladnutí skvěle drží. Navíc čokoláda se k tomuto druhu perníku „na plech“ skvěle hodí. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a mezitím v mikrovlnce ohřejeme smetanu na zhruba stejnou teplotu. Smetana musí opravdu mít alespoň 30 % tuku, jinak se ganache nepodaří.
Jakmile je čokoláda rozpuštěná, odstavíme ji z vodní lázně a dáme na plotnu. Na nižším ohni vmícháme do čokolády smetanu a mícháme až bude ganache krásně hustá a krémová. Necháme vychladnout.
Spojíme a vytvarujeme korpus
Na jeden korpus naneseme vrstvu ganache a přiložíme druhý korpus. Necháme odstát čtvrt hodiny v ledničce. Můj spodní korpus je od čokolády, protože byl – jak už jsem uvedla – nerovný a bylo potřeba do stran dostat více ganache. Část vytekla. Nijak to nevadí, protože nakonec budete čokoládou pokrývat celý dort, jen mi to trochu komplikovalo tvarování.
Prvním krokem tvarování je to, že na pěti místech dortu vykrojíme po celé výšce trojúhelníkový pruh. Když si představíte dýni, ačkoliv je kulatá, její povrch je rozdělený na několik větších oblých částí, většinou je jich lichý počet. Toto je první krok k vytvoření těchto částí.
Jak už jsem napsala, výkrojů bude pět. Neděláme je v pravidelných vzdálenostech, v přírodě je máloco perfektně pravidelné.
Hrany výkrojů zakulatíme tak, aby byl přechod mezi vykrojenou částí a zbytkem dortu postupný, nechceme ostré hrany.
Ve středu horního korpusu vykrojíme důlek a potom také rýhu od hrany každé části až k důlku. I zde hrany zakulatíme a zakulatéme také přechod z horní části dortu do stran. Jednoduše řečeno se snažíme dýni zakulatit. Dort obrátíme vzhůru nohama a také nožem zakulatíme přechod spodní strany a stěny.
Nakonec celý dort potřeme ganachí a nechám odstát v ledničce do úplného zatuhnutí.
Potažení dortu
Možná se vám podařilo sehnat fondán nebo čokoládu v oranžové barvě. Doma dělanou čokoládu si samozřejěm nabarvíte. A pokud máte bílý fondán jako já, je potřeba ho nejprve obarvit. Já jsem barvila gelovým potravinářským barvivem (žlutá+červená), které fondán udělá lepivějším. Proto jsem měla po ruce vždy trochu kukuřičného škrobu, kterým jsem fondán zahustila, aby nelepil.
Fondán nebo čokoládu rozválejte na tenkou vrstvu a položte na dort.
Postupně odshora fondán uhladíme. Protože půjde o hororový dort, nemusíme si dělat hlavu s tím, že bude někde fondán přeložený nebo se natrhne. Fondán uhladíme i v rýhách.
Občasné sklady a natržení budou později vypadat dobře.
Na uhlazení rýh můžeme použít prsty nebo nástroje.
Menšími a ostřejšími nástroji uděláme do povrchu dýně nepravidelné škrábance.
V největší části dýně vykrojíme otvor pro ústa. Pokud bude nakonec příliš malý, později ho bez problémů vykrojíme víc. Pokud bude velký, nevadí to, protože budeme okolo rtů lepit ještě kůži, kterou případné mezery zakryjeme.
Pusa – modelování
Na hororvý úsměv zombie dýně si připravíme tři kousky fondánu. Na dásně kuličku o průměru asi 4 cm v lehce růžové barvě. Na kůži o něco menší kousek lehce obarvený do hněda – nevypadá to, ale tento kousek jsem obarvila pár kapkami červené a zelené. A na zuby stačí nejmenší kousek obarvený taktéž hnědou, ale opravdu jen jednou kapkou – aby zuby nebyly zářivě bílé.
Polovinu hmoty na kůži rozplácneme do oválného tvaru, snažíme se ho udělat o velikosti otvoru, který jsme v dýni vykrojili (já ho mám na fotce o něco větší, ale okraje později oříznu). Na něj položíme dva tlusté hady vyválené z fondánu na dásně a jejich vnější okraje lehce zatlačíme do podkladu.
Nejprve si lehce naznačíme jednotlivé prostory na zuby a potom je promáčkneme hlouběji.
Do každého prostoru na zub vtlačíme kulatý otvor.
Okolo otvoru vytvarujeme dáseň. Nejlépe to jde tak, že kulatý nástroj necháme zatlačený v otvoru a dáseň tvarujeme kolem něj.
To samé uděláme na horní i dolní dásni a klidně zopakujeme, pokud se část dásně příliš zdeformuje.
Potom vytvarujeme zuby a necháme asi půl hodiny proschnout.
Před vsazením zubu do otvoru kápneme kapku vodky, která pomůže udržet zub přilepený v dásni. Pokud vůbec nechcete používat alkohol, do citronové šťávy rozmíchejte trochu moučkového cukru a použijte tuto směs.
Zuby lehce deformujeme drobnými nástroji, přece nechceme, aby měla zombie dýně perfektní chrup!
Ze zbytku fonfánu na kůži natrháme kousky, které nalepíme okolo dásní a různě je zvlníme.
Pusa – barvení
Začneme tím, že plošky zubů a některé další části lehce počmáráme černým fixem. Odkrojíme přebytečnou hmotu z podkladu.
Nachystáme si tři barvy – červenou, hnědou (u mě je to mix tmavě zelené a červené) a tmavě červenou (červená+kapka hnědé). Barvy zředíme vodkou nebo citronovou (pomerančovou) šťávou.
Dásně i kůži nabarvíme červenou barvou.
Lehce zředěnou červenou nabarvíme i vnitřek pusy. Okraje kůže a tmavší místa navarvíme tmavě červenou. Mezi dásně stačí ji kápnout, steče k okraji a zbarví tak okraje dásně.
Zuby nabarvíme hodně zředěnou hnědou a pak na nich uděláme pár tmavších skvrn. Hnědou dobarvíme také pár dalších míst – okraje kůže a všechna místa, kterým chceme dát obzvlášť punc hniloby.
Zuby můžeme také lehce obarvit červenou, aby byly trochu krvavé.
Ústa – vsazení do dýně
Celá ústa zasadíme do otvoru v dýni, okraje lehce zatlačíme. potom natrháme další kousky kůže a ústa jimi obložíme, klidně i v několika vrstvách.
Připravíme si oranžovou (červená+žlutá), červenou a hnědou.
Přechod dýně a kůže nabarvíme oranžovou barvou.
Na zbytku kůže uděláme pár čmáranců černým fixem – na tmavších místech a pak je nabarvíme na červeno.
Okraje kůže a tmavší části nabarvíme hnědou barvou.
Hnedou barvou dobarvíme i oražovéčásti kůže.
Dobarvení a zdobení dýně
Škrábance, praskliny a další libvoolná místa nabarvíme černým fixem.
Zředěnou hnědou barvou pomocí plochého štětce nabarvíme předěly mezi částmi dýně a také další části podle našeho uvážení.
Z odkrojených kousků dýně uplácáme váleček.
Trochu fondánu obarvíme zelenou barvou (já jsem měla trochu perleťového pudru a výsledek vypadal opravdu dobře), rozválíme a váleček jím obalíme.
Umístíme ho do prostoru na stopku.
Z dalšího zeleného fondánu vyválíme tenkré proužky.
Dýni jimi libovolně dozdobíme.
Zelené části dýně také dobarvíme zředěnou hnědou.
Pokud dýni nebudete hned jíst, nechte ji v ledničce a připravte členům své rodiny hororové překvapení, až lednici otevřou.
Dort zombie dýně můžete doplnit ještě želatinovými bulvami, na které najdete návod tady.
Servírování
Ukrojte kus dortu nejlépe s několika zuby, doplňte bulvou a podávejte! Můžete doplnit šlehačkou, marmeládou (nejlépe červenou, samozřejmě), nebo čímkoliv, co se k perníku hodí.
Další fotky zombie dýně
A na závěr se můžete pokochat ještě několika fotkami: