Blíží se sezóna zeleniny, kterou sklidíme na českých polích a nemusíme ji dovážet ze zahraničí ani pěstovat ve sklenících. Jednou z takové zeleniny je cuketa, takže tu po čase tu pro vás mám další recept, tentokrát na skvělé vegetariánské a bezlepkové cuketové ravioli!
Ravioli jsou italské těstoviny, které se často plní masem, původně tedy rozhodně nejde o bezmasé či bezlepkové jídlo. Více o jejich původu si můžete přečíst například tady.
Ať už máte dietní omezení nebo jen chcete zkusit něco nového, tenhle recept vám rozhodně můžu doporučit. Zvlášť pokud máte rádi jídla, jako je ratatouille nebo pisto, tyhle ravioli jsou jim velmi podobné, jen jsou ozvláštněné sýrem.
Co budete na cuketové ravioli potřebovat (na 3 porce):
- 2 standardní cukety (nebo adekvátní počet malinkatých, ze kterých vypadají ravioli moc hezky)
- 200 g nastrouhaného sýru mozzarella
- půlka velké červené papriky
- 450 g pasírovaných rajčat
- 100 g strouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
- bazalka suchá nebo čerstvá
- olivový olej
- pekáč
Postup:
Nastruohanou mozzarellu smíchejte s nadrobno nasekanou paprikou.
Cuketám odkrojte konce a lehoučce jednu stranu.
Loupátkem na brambory naloupejte z cukety jemné plátky. Budete potřebovat 4 plátky na jeden kousek ravioli.
Položte dva plátky cukety vedle sebe tak, aby se podélně trochu překrývaly. Do kříže na ně položte další dva plátky.
Doprostřed takto vytvořeného kříže naneste vrchovatou čajovou lžičku mozzarellové směsi.
Ravioli zabalte postupně tak,jak vidíte na obrázku.
Naskládejte je na plech konci cuketových plátků dolů.
Ravioli posypte sušenou nebo nadrobno nasekanou bazalkou a zakapte olivovým olejem.
Pečte 10 – 15 minut na 180 °C, poté přelijte pasírovanými rajčaty+omáčkou, dosolte a dopepřete podle chuti a posypte parmazánem. Pečte dalších 15 minut.
Dobrou chuť! Cuketové ravioli podávejte samotné nebo vlastně s čímkoliv, na co máte zrovna chuť.
Mrkněte taky na mé další Recepty!