Pečení Recepty

Dokonalé loupáčky

Upečte si doma dokonalé loupáčky. Jsou skvělé na snídani i na svačinu, s máslem, marmeládou, namočené do čaje nebo jen tak.

loupáčky

Loupáčky, loupáky nebo dokonce makovky jsou pečivo, které známe snad všichni. Dřív bývaly velmi dobré loupáčky z obchodu, v posledních letech jsou sice čím dál větší, ale plné vzduchu a bez chuti. Tenhle recept je na loupáčky, jaké známe z dětství.

A nezapomeňte se podívat na moje další recepty v kategorii Pečení!

loupáčky

Co budete potřebovat

Na 8 loupáků:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 70 g sádla
  • 2 žloutky
  • 170 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • 20 g droždí
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání

loupáčky loupáčky

Recept na loupáčky

Nejdříve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka přidáme 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky, rozdrobíme droždí a necháme v teple pracovat.

V míse smícháme obě mouky, cukr a sůl, potom vzešlý kvásek a rozšlehané žloutky. Trochu zpracujeme, potom přidáme sádlo a dál hněteme ručně, Necháme kynout přikryté 30 minut, potom opět hněteme, tentokrát ale už na vále. Opět přikryjeme a necháme hodinu kynout v teple.

Potom těsto rozválíme na placku o průměru zhruba 30 cm.

Placku rozkrájíme, jako bychom krájeli dort, na 8 stejných dílů.

Každý díl trochu natáhneme a opatrně srolujeme od širšího okraje ke špičce.

Loupáček lehce poválíme.

Stočíme, aby byl loupáček trochu oblý a necháme nakynout asi 15 minut.

Špičky loupáčků lehce ohneme dovnitř.

loupáčky

Naskládáme loupáky na plech s pečicím papírem.

loupáčky loupáčky

Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme makem.

loupáčky

Troubu předehřejeme na 200 °C, pak snížíme na 180 °C a pečeme 15–20 minut.

Mohlo by se vám také líbit...