Pojďte si se mnou upéct ten nejlepší domácí trdelník!
Ačkoliv je původně ze Sedmihradska (dnešní Transylvánie, Rumunsko), trdelník zlidověl i u nás a v posledních letech je jedním ze symbolů vánočních trhů.
Recepty na další dobroty najdete v kategorii Dorty a zákusky.
Co je trdelník a odkud pochází
Trdelník je zákusek z kynutého těsta, které se v proužcích namotává na dřevěný váleček (trdlo) a po upečení pomaže a posype cukrem, skořicí, ořechy nebo čímkoliv, na co máte chuť. V posledních letech se stávají populárními také plněné verze, kdy se trdelník naplní čokoládovým krémem nebo zmrzlinou.
Trdelník začali péct Maďaři žijící v Sedmihradsku, kteří ho posléze přinesli do Maďarska, odkud se díky kuchaři hraběte Gvadányiho dostal až do slovenské Skalice a postupně až do dnešní České republiky. Toto sladké pečivo je v Maďarsku známý jako kürtőskalács, v Rakousku mají podobný zákusek pod jménem Prügelkrapfen a obdoby trdelníku najdeme také například v Litvě nebo ve Švédsku.
I když se na většině území stal trdelník populárním (a vůbec známým) až v devadesátých letech 20. století, na východě země (hlavně Moravské Slovácko) se pekl už sto let předtím.
Co budete potřebovat
- 500 g hladké mouky + na pomoučení válu a válečků
- 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
- 80 g cukru moučka
- 90 g másla nebo sádla
- 280 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 20 g vanilkového cukru nebo 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka muškátového květu
- špetka soli
- alobal
- papír na pečení
Na potření
- asi 100 g másla
- bílky
Na posypání
Cokoliv z následujícího:
- cukr krystal
- skořice
- mleté ořechy
- vanilkový cukr
- kokos
Já dělám trdelníky obalené v cukru a mleté skořici.
Recept
Mléko nalijte do mísy, rozdrobte do něj kvasnice a přidejte lžičku cukru. Zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Kvasnice mezitím začnou pracovat. Potom přidejte mouku, cukr, máslo, žloutky, muškátový květ, sůl a vanilku a vypracujte hladké lehce lepivé těsto. Chce to chvíli ručního hnětení, ale vyplatí se to.
Přijkryjte mísu utěrkou a těsto nechte nakynout, mělo by minimálně zdvojnásobit objem.
Těsto rozválejte na pomoučený vál na tloušťku asi půl centimetru. Nakrájejte jej na pruhy o šířce 3 cm.
Připravte si válečky – můžete je buď pomoučit nebo obalit alobalem, já je většinou pomoučím.
Pruhy těsta namotávejte na váleček dospirály, měly by se asi z poloviny překrývat. Na jeden velký trdelník jsou potřeba asi tři pruhy.
Jakmile máte namotáno, vyberte si, jak budete péct. Můžet váleček dát na pekáč (je to vidět na fotce o několik kroků výše), což je tradičnější, ale těsto má tendenci padat. Nebo můžetejdnoduše položit válečky s trdelníky na pačicí papír a na plech a péct takto. Takhle to dělám já. Spodní strana trdelníku bude sice zploštělá, ale to ničemu nevadí. Navíc mi přijde, že je jednodušší tak trdelníky při pečení otočit.
Potřete trdelníky nejdříve rozpuštěným máslem a pak rozkvedlaným bílem. A šup s nimi do trouby!
Pečte 15 minut na 200 °C v předehřáté troubě. Chvíli po polovině pečení je obraťte a potřete na druhé straně. Pokud mát to štěstí a můžete si je upéct na ohni, můžete je potírat častějí (tradičně také mlékem či medem), v troubě to nedělejte, protože by vám příliš odešlo teplo.
Mezitím si připravte to, v čem chcete trdelníky obalit – v mém případě cukr a skořice.
Upečené trdelníky co nejdříve sundejte – pokud nepoužíváte alobal, je možné, že budete na některých místech muset trdelník jemně podebrat nožem. Pokud by se vám zdál trdelník nedopečený, můžete ho dát ještě na 3 minuty zpět do trouby bez válečku. Ale tato doba pečení by měla stačit.
Sloupnutý ještě horký trdelník potřete máslem nebo sádlem…
…a obalte.
Snězte ještě zatepla, tak je trdelník nejlepší!