Proč duhový chléb? Proč ne?
Domácí duhový „toustový“ chleba dětem dělám pro radost, ono je to ráno pak takové barevnější a veselejší, i když se musí vstávat brzy. Chlebík dělám do tvaru toustového chleba proto, aby se vešel do toustovače a sendvičovače.
Duhový chléb si jednoduše upečete doma, nepotřebujete k tomu ani pekárnu ani jiné speciální vybavení. Stačí běžné přísady do chleba a potravinářské barvy z obchodu.
Co budete potřebovat
Mám malou formu na toustový chléb, takže z tohoto množství udělám chleby dva.
- 440 g hladké mouky
- 8 g soli
- 10 g cukru
- 125 g mléka
- 174 g vody
- 1/2 kostky droždí nebo 7 g sušeného droždí (1 sáček)
- gelové potravinářské barvy, alespoň tyto: modrá, žlutá, červená, černá
- obdélníková forma na toustový chléb
Duhový chléb – jak na to
Mléko trochu zahřejte a vmíchejte do něj kvasnice a cukr. Nechte kvásek 10-15 minut nastartovat, potom přidejte mouku, sůl, vodu a máslo a hněťte, až bude těsto hladké. Nechte nakynout.
Rozdělte těsto na 7 stejných dílů a do středu každého dílu dejte potravinářské barvivo. Pokud nemáte přesně ty barvy, které potřebujete, tady je návod, jak ze základních barev namíchat barvy duhy:
– oranžová = červená + žlutá
– tmavě modrá = modrá + černá
– zelená = modrá + žlutá
– fialová = modrá + červená
Každý díl musíte docela dlouho hníst, až bude barva víceméně jednotná. Díl nemusí být obarvený naprosto perfektně, některé barvy se s těstem smíchávají velmi špatně. Jakmile se chléb upeče, barva bude jednotnější a také výraznější. Vidíte tu světle modrou? Nejde vůbec smíchat, ale na upečeném chlebu vypadá skvěle.
První barvu rozválejte mezi dvěma papíry na pečení nebo na pomoučeném vále. Neválejte příliš na tenko.
Na první barvu položte další barvu a zase rozválejte. Stejně pokračujte i dalšími barvami.
Snažte se udělat všechny vrstvy stejně velké. Někdy je dobré je roztáhnout ručně, než je začnete válet.
Nakonec těsto přeložte napůl. Pokud jste rolovali na pečicím papíře, papír vám přeložení usnadní.
Vymažte chlebovou formu a těsto do ní dejte. Nechte chvíli nakynout.
Troubu předehřejte na 180 °C a chléb pečte 40 minut. Pak ho vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Dobrou chuť!
A co takhle něco sladkého? Zkuste můj černorybízový koláč!
A tady je epizoda pořadu How It’s Made o chlebu – How It’s Made: Bread!