„Maminko, chtěla bych králíčkový dort,“ znělo přání milostpaní. A protože šlo o narozeniny, rozhodla jsem se vyhovět. Nakreslila jsem si předlohu, naplánovala vnitřek dortu a následovalo jedno selhání za druhým. Nebudu to natahovat, z původního promyšleného plánu nevyšlo téměř nic a já jsem musela narychlo vymyslet nový. A tak vznikl jednoduchý narozeninový dort – huňatý králíček.
Koukněte také na mé další dorty v kategorii Dorty a zákusky.
Na dort si rozhodně vyhraďte dost času a hlavně klid. Práce s čokoládou chvíli trvá a také musíte počítat čas na přípravu samotného dortu. V krátkosti vám řeknu, jaký dort jsem použila já, ale můžete použít jakýkoliv jiný, doporučuji spíš pevnější dorty než například želatinové.
Pokud se chcete inspirovat mými dalšími dorty, nekoukněte do kategorie Recepty.
Table of Contents
Co budete potřebovat
Uši
- vzor – stahujte v PDF nebo JPG
- 300 g bílé čokolády
- 1 lžíce kokosového tuku
- pár kapek růžového potravinářského barviva v gelu
- papír na pečení
- tužka
- nůžky
- 2 zdobicí lahve
Zdobení
- 2 změklá másla (tedy 500 g)
- 3 hrnečky (100 ml) cukru moučka
- lžíce vanilkového extraktu
- gelové potravinářské barvivo: černá a červená nebo růžová
- zdobička s různými násadkami
- elektrický šlehač
Dort – pokud chcete dělat stejný jako já
- dortová forma s odepínacími okraji průměr cca 20 cm a výška cca 15 cm (ovšem může být i nižší a širší)
- piškoty, asi 350 g
- 500 g plnotučného tvarohu
- 300 g zakysané smetany
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 hrsti malin
- 2 hrsti ostružin
- 100 g bílé čokolády
- 1 lžička kokosového tuku
Jednoduchý narozeninový dort – huňatý králíček – jak na to
Dort
Doporučuji začít s dortovým základem, protože pečený dort musí vychladnout, než jej začnete zdobit, nepečený dort by se měl uležet.
Vsadila jsem na klasiku, kdy se vrstvy piškotů prokládají tekutými vrstvami. Nejdříve jsem rozmixovala maliny a ostružiny, ty jsem pak smíchala s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. První vrstva byly piškoty, poslední vrstva tvarohová směs. Dort jsem dala přes noc do lednice. Piškoty tak nasáknou a dort drží formu.
Po odejmutí boku formy bylo potřeba dort trochu uhladit špachtlí. Nakonec jsem ještě ve vodní lázni roztavila 100 g bílé čokolády s kokosovým tukem a polila jím vrchní stranu dortu, abych povrch vyrovnala. Je to nepovinný krok a ačkoliv to usnadní zdobení, bude na druhou stranu o něco složitější do dortu zapíchnout uši.
Uši
Uši králíčka můžete udělat klidně den předem. Můžete je nechat v lednici, bez problémů vydrží.
Nejprve si z papíru na pečení vystřihněte dva pásy a na každý tužkou obkreslete ucho podle střihu (stahujte v PDF nebo JPG). Pokud je to možné, pásy vystřihněte co nejdelší a jedno ucho obkreslete do spodní poloviny. To vám dost usnadní způsob, jakým ho později zaoblíte.
Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s kokosovým tukem a pořádně smíchejte. Asi čtvrtinu oddělte a zabarvěte do růžova. Každou barvu dejte do jedné zdobicí láhve a neobarvenou čokoládou nejprve obtáhněte okraje ucha a pak ucho vyplňte. Jakmile první vrstva čokolády lehce ztuhne, přidejte ještě jednu. Dokud je ještě tekutá, přidejte růžovou čokoládu jako vnitřek ucha.
Vidličkou, nožem nebo vlastně čímkoliv můžete okraje růžové části trochu promíchat s bílou částí ucha, vytvoří to hezký nepravidelný okraj.
Čokoládu nechte lehce ztuhnout při pokojové teplotě. Jakmile si všimnete, že už není tekutá, ale stále je ještě měkká, nožem vykrojte jasné okraje obou uší.
Jedno z oušek musíte zahnout, protože každý správný králíček má přece jedno ucho ohnuté. V domácích podmínkách si můžete pomoct tak, že například – jako já – položíte papír s uchem na kuchyňskou linku a vrchní číst opřete o zeď u linky, aby se tak vršek začal zaoblovat. Za chvíli ucho trochu posuňte, aby se ucho zaoblilo ještě víc.
A teď se dostáváme k tomu, proč je dobré mít delší papír. Jak vidíte, můj byl příliš krátký a kdyby nebyl, mohla bych papír nad uchem pěkně překlopit přes celé ucho a například ho lepicí páskou připevnit k lince, dokud ucho neztuhne v zatočeném stavu.
Místo toho jsem ale položila papír na ucho, rohy lehce zatížila a na talíři vložila do ledničky.
Když jsem ucho vytáhla z ledničky a opatrně sloupla papír, vypadalo ucho nějak takhle a vaše by mělo taky.
Menším ostrým nožem lehce oškrabte okraje, aby byly pěkně pravidelné a zaoblené. Pak uši vraťte do ledničky a nechte je tam až do chvíle, kdy je budete chtít zapíchnout do dortu.
Zdobení
Podle tohoto návodu vyšlehejte máslový krém, samozřejmě z množství ingrediencí pro tento dort. Odeberte asi jednu lžíci krému a v misce obarvěte růžovou barvou. Další 3 lžíce obarvěte černou barvou.
Zdobičkou nejdříve udělejte růžový čumáček – já k tomu používám vykrajovanou násadu na zdobičku, protože to pak udělá tenhle „huňatý“ efekt. Pak nasaďte rovnou násadu a z tmavého krému vytvořte oči a tlamičku.
Potom naplňte zdobičku bílým krémem a vykrajovanou násadkou nanášejte drobné kopečky, aby byl zajíček huňatý. Začněte v obličejové částí, vyplňte prostor mezi očima a čumáčkem.
Potom nazdobte zbytek vrchní části dortu.
No a nakonec přijdou na řadu kraje dortu. Když máte nazdobeno (nebo i během zdobení), dejte dort huňatý králíček do lednice, aby krém ztuhl.
Zapíchnout uši
Uši budete králíčkovi zapichovat mírně zešikma, ne rovně shora. Nejprve si nožem nebo špachtlí udělejte do dortu zářezy, do kterých potom ouška zasunete.
Ze zadní strany učí naneste další řadu krému, která bude po zatuhnutí oporou, aby se uši snadno nevyvrátily. Dejte dort do lednice a tam ho mějte až do servírování. Pokud ho necháte při pokojové teplotě, hrozí, že uši změknou a upadnou.
Dort králíček je hotový, jak se vám líbí?