Zkoušeli jste někdy vařit domácí těstoviny? Rozhodně byste měli, jsou totiž nesrovnatelně lepší než ty kupované (které dnes často už ani neobsahují vejce). Mám tu pro vás recept na ne jen tak ledajaké těstoviny, nýbrž na domání Farfalle!
Kdo někdy ochutnal domácí těstoviny, ví, jak velký je to rozdíl oproti kupovaným. Pokud máte navíc i přístup k poctivým domácím vajíčkům, úspěch je téměř zaručen, protože z domácích vajec těstoviny i lépe vypadají (z vajec z velkochovů bývají těstoviny našedlé, z domácích jsou dožluta).
Hodně ráda dělám doma motýlky farfalle. Jsou sice pracnější, ale moc hezké a baví to i děti.
Nezapomeňte se mrknout také na mé další recepty v kategorii Recepty!
Co budete potřebovat
- 500g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
- 5 vajec (nebo 1 vejce na každých 100g mouky)
- špetka soli
- nůž nebo řezací kolečko
- váleček
Jak na domácí Farfalle
Mouku smíchejte se solí a vysypte na hromádku na pracovní desku. Uprostřed udělejte důlek až na desku, rozklepněte do něj vajíčka a začněte míchat vidličkou. Míchejte od středu a pomalinku do šířky. Tím se bude postupně vmíchávat mouka. Jakmile bude vše smíchané, ještě chvíli pořádně hněťte těsto ručně.
Párkrát ho při hnětení vytáhněte a přeložte.
Nakonec zformujte bochánek, přikryjte a nechte chvíli odpočívat.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále co nejvíc natenko. Mělo by být průsvitné tak, že pod ním uvidíte ruku.
Je dobré mít těsto rozválené do obdélníku. Jak vidíte, mně to příliš nejde.
Rozválené těsto rozkrájejte na tlustší pruhy…
…a potom na obdélníky.
Kratší strany obdélníku lehce přidržte prsty jedné ruky. Prsty druhé ruky připravte na střed delších stran.
Delší strany stlačte ke středu.
Jedno farfalle máte hotové, stejný postup zopakujte u každého obdélníku.
Čerstvé těstoviny se vaří jinak než kupované. Dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Do vroucí vody dejte těstoviny a vařte asi 5 minut.