Všichni ho známe a mnozí milujeme. Jako děti jsme ho cucali rovnou z tubiček, jako dospělí lidé s úctou ke svým zubům a váze už ho spíš dávkujeme do cukroví. Salko neboli slazené kondenzované mléko má v kuchyni spoustu využití a dá se docela snadno vyrobit i doma. A právě proto jsem pro vás sepsala, jak na domácí salko.
Ať už patříte k těm, kdo ho tajně ujídají lžičkou přímo z konzervy nebo k těm, kdo na sladké příliš nejsou, pravděpodobně se vám kondenzované mléko občas hodí – do cukroví, čaje a kávy nebo k výrobě likérů. Domácí salko si vyrobíte velmi jednoduše z pouhých tří přísad.
Co budete potřebovat
- 0,5 l mléka
- 220 cukru krupice
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- nádobu na uskladnění (raději širší, např. zavařovačku, abyste domácí salko dostali ven jednodušše i ve ztuženém stavu)
Místo cukru krupice sice můžete použít i cukr moučka, ale chuťově to kondenzované mléko trochu zkazí, po mletém cukru bude chutnat lehce po „prachu“.
Jak na domácí Salko
Dejte pozor na to, abyste použili čistý hrnec bez připálenin a nepodpořili tak připálení salka.
Mléko nalijte do hrnce a zahřívejte. Přisypte cukr a promíchejte.
Až se mléko začne vařit, stáhněte plamen a nechte vařit, ale raději méně. Občas promíchejte. Celý proces trvá poměrně krátce, zhruba za půl hodiny se část mléka vyvaří a směs pěkně zhoustne.
Vypněte sporák a metlou do mléka zamíchejte sodu.
Kondenzované mléko nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě. V lednici vám vydrží i tři měsíce, tedy pokud to vydržíte vy;-)