Jedlé kameny jen ze tří přísad jsou efektní ozdobou dortů a dalších zákusků.
Na výrobě není nic složitého, jedlé kameny si doma snadno vyrobí i úplný začátečník. Já je používám například jako náplň Čokoládové planety země, i když v návodu na blogu zrovna uvidíte kameny jiné.
Co budete potřebovat
Na zhruba dvě hrsti kamenů:
- 50 g bílé čokolády
- 20 g sušenek – sušenky bez náplně, například máslové nebo domácí Kakaovo-kokosové sušenky
- gelové potravinářské barvivo v libovolných barvách (v návodu používám růžovou a fialovou)
Jak vyrobit jedlé kameny
Sušenky rozemlete v mlínku najemno jebo je podrťte třeba dnem sklenice.
Čokoládu úplně rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní potravinářské barvivo.
Potom vmíchejte sušenky. Možná jich budete potřebovat o něco víc nebo míň. To záleží na tom, kolik barviva použijete. Barvivo totiž čokoládu zahustí a každá kapka udělá rozdíl. Po zamíchání hněťte směs rukama. Měla by být poměrně tuhá. Nechte odstát a proschnout.
Jakmile je směs proschlá a drobívá, je načase formovat kameny. Můžete ze směsi jednoduše jen odlupovat kousíčky nebo je můžete v rukou i trochu formovat.
Kameny ještě trochu nasekejte nožem a nechte opět proschnout.
No a máte hotovo, teď už můžete kameny použít například na ozdobu dortu.
Na mé další čokoládové recepty se můžete podívat v kategorii Čokoláda.