Jedlé sklo je skvělá efektní dekorace dortů i jiných cukrovinek. S mým návodem si ho připravíte úplně jednoduše doma.
Jedlé sklo se používá například na dekorace, které mají připomínat led (sklo se barví do modra) a samozřejmě také na dekorace strašidelných cukrovinek, kdy má jedlé sklo připomínat skutečné sklo. Já jsem jedlé sklo použila například na Krvavý valentýnský dort.
Mrkněte taky na moje další cukrářské počiny v kategorii Recepty a budu ráda, když mi do komentářů napíšete, na co byste jedlé sklo použili vy.
Příprava jedlého skla je naprosto jednoduchá, jen chvíli trvá. Pokud máte doma malé děti, ujistěte se, že vám s jeho přípravou nepřijdou pomáhat. Budete totiž pracovat s horkým sirupem a hrozí tedy nebezpečí popálenin.
Co budete potřebovat
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/3 hrnku rýžového sirupu (nebo i jiného, jen pamatujte na to, že barva sirupu ovlivní výslednou barvu jedlého skla)
- 1/3 hrknu vody
- cukrářský teploměr
- papír na pečení
- případné barvy či aroma
Jedlé sklo – jak na jeho přípravu
Plech nebo jinou nádobu vyložte papírem na pečení.
Do kastrůlku dejte cukr, sirup a vodu. Použijte o hodně větší kastról, protože směs bude hodně bublat.
Směs přiveďte k varu raději pomaleji, dejte do ní teploměr a za občasného míchání vařte na středním plameni. Pokud chcete směs obarvit, ochutit nebo ovonět, teď je ta pravá chvíle
Jakmile bude mít směs 149 °C/300 °F, odstavte ji z plotny a ihned nalijte na papír na pečení.
Nechte vychladnout, potom přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny odstát, pokud možno v ledničce.
Sloupněte sklo z papíru.
Sklo můžete rozbít způsobem, jaký si zvolíte. Můžete s ním bouchnout o pracovní desky nebo naopak něčím bouchnout do něj, fantazii se meze nekladou. Roztříštěné sklo použijte, jak potřebujete.