Zdravé řezy bez mouky! Tuhle sladkou svačinku si zamilujete (aspoň myslím).
Tenhle dezert jsem začala dělat ze dvou prostých důvodů. Zaprvé jsem chtěla, aby moje děti, už tak dobře naučené na zdravé jídlo, měly zdravější alternativu zákusků, které seženete v chladících boxech supermarketů. No a zadruhé – nemá cenu to zapírat – jsem na sladké (hlavně po ránu) a chtěla jsem se cítit méně provinile. Záměr jedna mi vyšel, záměr dva moc ne, protože mi řezy tak chutnají, že jich dokážu spořádat spoustu najednou.
A v čem spočívá, že jsou zdravější než kupované sladkosti? Neobsahují cukr, pouze med (který je pořád dost plný cukru, takže zmíním alternativu). Jsou vhodné pro celiaky, protože neobsahují mouku ani nic jiného s obsahem lepku. Náplň je pouze tvaroh oslazený medem (opět zmíním alternativu) bez jakýchkoliv ztužovadel.
Co budete potřebovat
Přísad potřebujete vskutku málo, jen to, co vidíte na fotce dvakrát. Můžete řezy dělat i z poloviční dávky, to pak těsto vlastně přepůlíte (vysvětlím níže).
- 4 lžíce kakaa (čisté, neslazené)
- 8 lžic medu (pokud máte tuhý med, lehce ho rozehřejte, aby byl trochu tekutý)
- 6 středních banánů (pokud nechcete použít med, připravte si banánů 5)
- 8 vajec
- 750 g tvarohu (tučný chutná jednoznačně nejlépe) – případně můžete smíchat s Viili
dále:
- plech
- papír na pečení
A teď pozor…místo medu můžete použít čekankový sirup, který má výrazně menší obsah cukru a je o dost zdravější, než veškeré dnes populární sirupy. Pokud chcete sladidla vynechat úplně, můžete je úplně vynechat. No a pak je tu ještě jedna alternativa – do těsta vynecháte úplně, protože ho osladí banán a náplň osladíte rozmixovaným banánem (což je taky moc dobré). V tomhle případě si připravte dva až tři banány navíc.
Vejce rozdělte na bílky a žloutky, z bílků ušlehejte sníh a dejte na chvíli do ledničky.
Rozmačkejte banány. Doporučuji rozmačkat je vidličkou (pořádně, bez větších kousků), ne mixérem, byly by příliš tekuté a těsto by bylo méně nadýchané.
Přimíchejte žloutky s kakaem a dvěma lžícemi medu nebo jiného sladidla, případně nedoslazujte.
Vyndejte sníh z ledničky a po částech ho přimíchávejte do směsi. Nemíchejte rychle a dokola, spíš sníh jakoby podebírejte vařečkou nebo špachtlí, aby byla výsledná směs co nejvíce nadýchaná.
Troubu předehřejte na 200 °C. Papír na pečení položte na plech a polovinu směsi na něj vylijte a pomocí špachtle rovnoměrně rozprostřete. Pokud pečete z poloviční dávky, vylijte na plech směs celou.
Pečte 12 minut. Upečené těsto nechte úplně vychladnout.
Teď si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s dalšími dvěma až čtyřmi lžícemi medu nebo se dvěma až třemi rozmačkanými nebo rozmixovanými banány (ano, teď můžete i mixovat), případně jiným sladidlem a nebo nemusíte sladit vůbec.
Jeden plát potřete náplní. Pokud pečete z poloviny přísad, potřete jen polovinu plátu.
Druhý plát těsta položte na náplň papírem nahoru a papír opatrně odloupněte.
Pokud pečete jen z půlky přísad, nenatřenou polovinu těsta i s papírem přehněte na náplň a papír pomalu a opatrně odlepte.
Pokud se vám plech vejde do ledničky, nechte řezy přes noc odstát v ledničce. Pokud se tam nevejde, nechte je odstát na co nejchladnějším místě.
Potom řezy rozkrájejte.
Hotovo! Další recepty na sladkosti (zdravé i nezdravé) najdete v kategorii Dorty a sladkosti.