Flan je španělský zákusek, který mě nepřestává bavit! Může mít spoustu různých příchutí, ale i bez příchutě jen s karamelem chutná skvěle. Doma si ho uděláte opravu snadno, nepotřebujete k tomu žádný cukrářský talent. No a pokud máte kromě zákusků rádi i kávu, ukážu vám, jak tyto dvě věci skloubit v jednom dokonalém dezertu, kterým kávový flan rozhodně je. Navíc vám poradím pár alternativních přísad.
Table of Contents
Přísady na kávový flan:
6 porcí:
na karamel
– 300 g cukru krystal
– 100 ml vody
– 4 lžíce citronové šťávy
na flan
– 500 ml mléko
– 100 ml kávy espresso
– 30 g cukru
– 4 vejce
– 1 lžíce vanilkového extraktu
Další:
– 6 tradičních misek „flanera“ nebo jakékoliv misky, které můžete dát do trouby
– plech na pečení
Alternativy:
Pokud chcete, aby byl váš flan krémovější, použijte smetanu na šlehání místo mléka, a to ve stejném množství. Pokud nemůžete nebo nechcete mléko, použijte jakoukoliv náhražku, například mandlové nebo sójové mléko.
Jestli nemáte rádi espresso, jednoduše použijte jinou kávu, nebo vařte z 600 ml mléka a do hotové teplé směsi přidejte 2 lžičky rozpustné kávy.
Máte raději méně sladké zákusky? Jednoduše do receptu na flan nedávejte cukr, sladkost karamelu bude stačit!
Recept:
Vodu a cukr dejte do rendlíku a velmi pomalu vše zahřejte. Až se cukr úplně roztaví a směs zhnědne, vypněte sporák a vmíchejte citronovou šťávu. Ta zabrání tomu, aby karamel úplně ztvrdl.
Nalijte trochu karamelu do misky a pak ji obraťte na bok a pomalu s ní otáčejte, aby karamel pokryl její stěny. Dělejte to opatrně a s rukavicemi nebo alespoň kuchyňskou utěrkou, karamel je velmi horký. Pak dejte misku na chvíli stranou, ne do lednice.
V misce smíchejte vejde, vanilkový extrakt a cukr.
Mléko a kávu nalijte do rendlíku a směs pomalu zahřejte. Sporák vypněte těsně před tím, než se mléko začne vařit. Za stálého míchání do horké směsi nalijte vajíčka s cukrem a vanilkou.
Hotovou směs nalijte na karamel do misek.
Troubu předehřejte na 150 °C.
Misky dejte na plech a ten naplňte vodou. Pečte 40 minut, poté nechte úplně vychladnout a pak ještě alespoň půl hodiny stát v lednici.
Kávový flan se podává tak, že ho obrátíte vzhůru dnem na talířek, aby se po něm rozlil karamel.