Někdy, když se přiblíží svátek svatého Valentýna a já vidím všude okolo miliony srdíček, čokolády, bonboniér a růžové barvy, mám chuť si z toho šílenství trochu vystřelit. A někdy si opravdu vystřelím. Za loňský Valentýnský dort jsem to od některých slabších povah pěkně schytala, ale já se samozřejmě nenechám odradit a letošní valentýnský dort je samozřejmě ještě větší mazec!
Tenhle epesní dortík imituje lidské srdce, kolem kterého jsou zapíchané střepy a všechno je samozřejmě polité krví. Korpus dortu je piškotový s vanilkovým krémem, srdce čokoládové a střepy jsou z cukru a sirupu. A když dort rozkrojíte, čeká hosty další „krvavé“ překvapení:
Tak co říkáte, jdeme na to?
Tento návod může obsahovat affiliate odkazy. V případě prodeje dostanu malou provizi, která mi pomůže udržet tento blog v chodu (děkuji;-))
Table of Contents
Co budete na valentýnský dort potřebovat
hrnek = objem 250 ml
Korpus
- 1/2 hrnku cukru moučka
- 2 vejce
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky
- 6 g prášku do pečiva (půl balíčku)
- 1 lžíce jogurtu
- 2 dortové formy o průměru 10 cm (nebo jedna použitá opakovaně)
- kruhové vykrajovátko o průměru 5 cm
Krém
- 125 g másla
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- elektrický šlehač
Náplň a krev
- 300 g jahodové marmelády
Modelovací čokoláda
- 50 g bílé čokolády – případně si můžete koupit modelovací čokoládu nebo jinou potahovací hmotu tady
- 10 g rýžového sirupu
- červené gelové potravinářské barvivo
Jedlé sklo
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 hrnku rýžového sirupu
- 1/4 hrnku vody
- cukrářský teploměr
- papír na pečení
Dorty můžete barvit také airbrushem. Je to investice, která posune vaše dortové tvoření na vyšší úroveň, ale k výrobě tohoto dortu není nutné airbrush pořizovat, pokud nechcete do vybavení investovat.
Jak na krvavý valentýnský dort
Pokud máte prostor, připravte si modelovací čokoládu a jedlé sklo den předem a také korpus můžete upéct předem. Návody na jednotlivé části dortu najdete na mém blogu a v tomto návodu na ně jsou odkazy.
Jedlé sklo
Z uvedených přísad si podle tohoto návodu připravte jedlé sklo a rozbijte ho na různě velké střepy.
Modelovací čokoláda
Z uvedených přísad si připravte modelovací čokoládu, návod najdete tady. Čokoládu po vychladnutí zabalte a nechte odležet.
Upečte korpus
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky ušlehejte na sníh a dejte do lednice. Do žloutků metlou vmíchejte cukr, potom olej a po troškách mouku s práškem do pečiva. Pak přidejte vanilkový extrakt, jogurt a nakonec pomalu vmíchejte bílkový sníh.
Vymažte dortové formy, rozdělte do nich těsto a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Upečené korpusy nechte vychladnout a vyndejte z formy.
Odřízněte vrchní část tak, aby byly oba korpusy zarovnané.
Potom je ještě překrojte vodorovně napůl. Máte tedy čtyři korpusy.
Ze dvou korpusů vykrojte vykrajovátkem v jejich středu kruh a vykrojené těsto si na chvíli odložte.
Krém
Podle tohoto návodu si z uvedených přísad vyšlehejte máslový krém. Dvě čajové lžičky krému si odložte na později.
Skládání a naplnění dortu
Jahodovou marmeládu trochu rozmíchejte vidličkou. Pokud jsou v ní větší kusy jahod, rozmixujte je.
Na pracovní desku položte nevykrojený korpus a potřete ho krémem.
Na něj položte vykrojený korpus a krémem potřete jeho okraje.
Přiložte další vykrojený korpus a opět potřete okraje. Potom do otvoru nalijte marmeládu.
Nahoru položte poslední nevykrojený korpus.
Celý dort potřete krémem a špachtlí krém trochu uhlaďte. Dejte dort alespoň na 15 minut do ledničky.
Srdce
Srdce na dortu je z dortového piškotu a máslového krému, potažené je modelovací čokoládou. Podrobný návod na vymodelování co nejrealističtějšího srdce najdete v návodu na Valentýnský dort – lidské srdce, tady to bude trochu větší rychlovka a o něco méně detailů.
Odřezky a vykrojené kousky dortu rozdrobte rukama.
Drobky smíchejte s krémem, který jste si odložili.
Z těstíčka vymodelujte na dort tvar srdce.
Nejprve na srdce vyválejte z čokolády pár žil.
Srdce potáhněte tence rozválenou čokoládou a uhlaďte hlavně kolem žil.
Pokračujte modelováním částí srdce a tepen, připomínám, že podrobnější návod najdete tady.
Střepy a krev
V misce rozmíchejte marmeládu s trochou vody a nejdřív touhle „krví“ hezky polijte srdce.
Každý střep nejdřív namočte trochu do marmelády a potom zapíchněte do dortu.
Střepy zapíchejte do dortu.
Polijte střepy trochou marmelády (moc jí na nich neulpí, ale aspoň něco). Dort také pořádně polijte a nechte ji pěkně ztéct po stranách.
Dort máte hotový a šup s ním do ledničky nebo na stůl.
Když dort nakrojíte, poteče z něj „krev“. Tak si užijte netradičního Valentýna!