Makovo-tvarohový koláč je nenáročný zákusek, který si navíc snadno upečete i jako variantu bez mouky a případně bez lepku. V receptu vám navrhnu také pár dalších alternativ.
Nedělní oběd, svatomartinská husa nebo odpolední kafíčko? Potřebujete stvořit zákusek, ale nemáte moc času nebo se vám tak úplně nechce? Makovo-tvarohový koláč zvládnete snadno a poměrně rychle (až na dobu pečení).
Pokud navíc potřebujete bezlepkový zákusek nebo zákusek bez mouky, změníte jednu přísadu a je to. Taky vám na konci prozradím, jak si můžete pozměnit náplň koláče, pokud vám můj recept tak úplně nevyhovuje.
A samozřejmě mrkněte taky na mé další zákusky!
Table of Contents
Co budete potřebovat
Korpus:
- 250 g polohrubé mouky (bez mouky: ovesné vločky; bez lepku: bezlepkové ovesné vločky nebo mandlová mouka)
- 90 g másla
- 60 g cukru krupice
- 1 dl mléka
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 60 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 dl mléka – pokud je tvaroh příliš hustý
Maková náplň:
- 200 g mleté máku
- 60 g tekutého medu
- 3 střední jablka
Drobenka
- 40 g vloček
- 20 g másla
- 15 g cukru krupice
Další
- menší pekáč
- papír na pečení
- struhadlo
Makovo-tvarohový koláč – Recept
Korpus
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Pokud používáte vločky, rozmixujte je najemno. Všechny přísady pořádně smíchejte. Pekáč vyložte papírem na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete.
Tvarohová náplň
Všechny přísady smíchejte. Mléko přidejte jen pokud je tvaroh hodně hustý. Tvarohy ve vaničce, které se dnes běžně prodávají, bývají dost tekuté, ty ředit nemusíte. Vše nalijte na korpus.
Maková náplň
Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte je s mákem a medem. Makovou náplň rozprostřete na tvarohovou.
Drobenka
Máslo musí být povolené a v pokojové teplotě. Opět, pokud používáte vločky, rozmixujte je. Rukou smíchejte máslo s vločkami a cukrem a touto směsí posypte makovou vrstvu.
Pečení a servírování
Troubu rozehřejte na 180 °C a makovo-tvarohový koláč pečte asi 40 minut. Podávejte vychladnutý a nakrájený na čtverce.
Jak makovo-tvarohový koláč vylepšit?
Pokud máte pocit, že tomu na váš vkus něco chybí, můžete vyzkoušet jednu z následujících alternativ:
- Do tvarohu nastrouhejte kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu. Tvaroh tak bude mít o něco pikantnější chuť.
- Jablka můžete z makové náplně vynechat, místo toho mák asi 5 minut povařte na velmi mírném ohni v mléce a pak ho smíchejte se 2 lžícemi povidel.