Recepty Zmrzlina

Melounové nanuky

Recept na stoprocentně zdravé melounové nanuky!

melounové nanuky

(Tento příspěvek může obsahovat affiliate odkazy, které podporují fungování tohoto webu.)

Léto je čas zmrzliny a nanuků (my jim říkáme ledňáky) a kdyby u nás doma nebyl žádný dohled, naše děti by za den spořádaly litry a litry zmrzliny. Takže se snažíme nanuky a zmrzlinu nejen kupovat, ale hlavně co nejzdravěji vyrábět. Máme rádi naše Bezovo-zázvorové ledňáky, ale letos jsme chtěli zkusit něco jiného a tak vznikly melounové nanuky. Jejich výroba není složitá, jen zabere trochu času.

Co budete potřebovat

melounové nanuky

  • formu na 6 ledňáků
  • cca 320 g vodního melounu
  • 160 g kiwi (asi 2 kusy)
  • 6 plných lžiček bílého jogurtu nebo viili, který používám já
  • mixér
  • sítko

Jak vidíte, ledňáky jsou ovocné bez přidaného cukru. Nepřislazuju ani viili, má výbornou jemnou chuť a je v tenké vrstvě. Ovoce je přirozeně sladké, ale samozřejmě záleží na chuti každého a pokud chcete, podle chuti přislaďte.

 

Melounové nanuky – recept

Na melounové nanuky doporučuji silikonovou formu, ledňáky se z ní vyloupnou snadněji než z pevné plastové formy. Taky mám raději formu s plastovými držáky. Můžete ale samozřejmě dokupovat dřívka, to je na vás. Já mám TUHLE formu a jsem s ní opravdu spokojená, ledňáky z ní jdou vyndat velmi jednoduše a hlavně jednotlivě, není potřeba čekat, až se trochu rozmrazí. Kdybych uvažovala o formě na dřívka, pořídila bych si tuto, která je navíc na hodně ledňáků.

Nanuky se dělají po vrstvách a začnemě s tou největší – melounovou. Meloun nakrájejte na menší kousky, dejte do nádoby a rozmixujte.

Přes sítko nalijte do formy, každou formičku zaplňte asi ze dvou třetin. Já ještě lžičkou ze sítka vyškrábnu melounovou dužinu a dám ji do formiček, semínka vyhodím.

Formu dejte asi na hodinu do mrazáku. Melounová náplň by neměla úplně zamrznout, jen by měla být dostatečně ztuhlá na to, aby udržela další vrstvy a nepromíchala se s nimi.

nanuky

Na ztuhlou melounovou vrstvu dejte lžičku viili/jogurtu a rozetřete. Bílou vrstvu můžete udělat i tlustší. Dejte asi na půl hodiny do mrazničky.

melounové nanuky

Potom rozmixujte kiwi a naplňtě zbytek formiček tak, aby zbylo jen pár milimetrů na vložení držátek.

nanuky

Do směsi zasuňte držátka. A právě kvůli nim jsme směs nenechali úplně zmrznout – aby se dala snadno zasunout. Teď už můžete melounové nanuky nechat zmrznout úplně.

melounové nanuky

A pak už si užívejte zdravého letního mlsání a také nakoukněte na mé další zmrzlinové recepty.

 

 

Mohlo by se vám také líbit...