Nakládaný hermelín je česká klasika nejen k pivu. Tady je můj recept.
Hermelín je sýr, který v zahraničí najdete pod názvem Camembert, a i tak to není stoprocentně to samé (liší se vyzrálostí). U nás se hermelín připravuje také například na grilu, ale asi nejznámějším receptem je nakládaný hermelín.
Koukněte taky na mé další Slané recepty.
Co budete potřebovat
- 7 hermelínů
- 12 stroužků česneku, prolisovaných
- 2 cibule
- mletá paprika – sladká nebo ostrá podle chuti
- pár čerstvých nebo sušených chilli papriček
- 2 litry oleje (typicky řepkový nebo slunečnicový, ale někdo nakládá do olivového)
- bobkové listy
- černý pepř celý
- kořčicová semínka
- nové koření
- velká sklenice s víčkem (asi 3l a víc)
Nakládaný hermelín – recept
Každý hermelín rozkrojte podélně napůl.
Z každého hermelínu necháte jednu půlku bez náplně a budete vrsvit na tu druhou. Nejdříve naneste vrstvu prolisovaného česneku.
Cibuli nakrájejte na kolečka a ta položte jako další vrstvu.
Poprašte mletou paprikou.
Nahoru položte chilli papričky, celé nebo nakrájené.
Vše přiklopte druhou půlkou hermelínu.
Položte jeden sýr na dno sklenice a další dva sýry tak, aby stály bokem na dně a spodní nebo vrchní stranou se opíraly o stěnu sklenice. Do sklenice přidejte bobkový list, pár kuliček černého pepře, nového koření a hořčice.
Sýry zalijte olejem.
Dejte do sklenice další čtyři sýry.
Přidejte další koření a také chilli papričky. Sýry zalijte tak, aby byly ponořené. Sklenici zakryjte víčkem a nechte sýry naložené v chladu alespoň 2 týdny
Serving nakládaný hermelín
Já nechávám nakládaný hermelín stát alespoň 2 týdny, někdy ale i 4. To už je ale doba, kdy se pak hermelín po nabrání snadno rozpadá, takže doporučuji spíš ty dva týdny. Podávejte s chlebem nebo samotné.