Obložené chlebíčky jsou jídlo, které se u nás často připravuje jako pohoštění na oslavy.
Chlebíčky určitě znáte, v České republice jsou hvězdou každé druhé oslavy. Tento recept jsem psala spíš pro své anglicky mluvící čtenáře na Creative Mom, ale i tak ho chci vydat i v češtině, třeba se vám budou hodit jako inspirace. Navíc se mi povedlo pár dobrých fotek, ze kterých se vám (doufám) budou sbíhat sliny 😉 A nakoukněte také na moje další recepty.
Chlebíčky jsou český „vynález“, za který vděčíme lahůdkáři Janu Paukertovi, který je začal dělat na počátku 20. století v Praze. Rychle si získaly oblibu jeho zákazníků a také mnoha osobností jeho doby. Na chlebíčky do Paukertova lahůdkářství chodil například Jan Werich nebo Vlasta Burian.
Připravila jsem recept na čtyři druhy chlebíčků.
Table of Contents
Co budete potřebovat
Na asi 6 chlebíčků od každého druhu.
- Nakrájená veka, na každý chlebíček jeden plátek
Šunkové nebo šunkovo-sýrové chlebíčky
vlašský salát
- 100 g vařených brambor
- 50 g najemno nakrájené vepřové šunky
- 20 g najemno nakrájených zavařovaných okurek
- 10 g nakládaného hrášku
- 10 g najemno nakrájeného vařeného celeru
- 15 g najemno nakrájené vařené mrkve
- 100 g majonézy
- 5 g hořčice
- 1 lžička octa
- 1/4 lžičky cukru
- 1/4 lžičky soli
Jednodušší verzí je pařížský salát, ve kterém vynecháte brambory a mrkev.
obloha
- 6 plátků vepřové šunky
- 6 plátků kuřecí šunky nebo sýra
- 6 plátků zavařované okurky
- 6 kousíčků papriky
- 6 plátků vejce
- trochu plnotučné hořčice
Budapešťské chlebíčky
budapešťská pomazánka
- 125 g tvarohu
- 1/2 lžíce měkkého másla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíce nasekané červené papriky
- 1/2 najemno nasekané cibule
- 1/4 lžička soli
obloha
- 6 plátků šunky
- 6 plátků sýra nebo vejce
- nasekaná červená paprika
- nasekaný medvědí česnek
Česnekovo-sýrové chlebíčky
česneková pomazánka
- 70 g nastrouhaného eidamu
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžička soli
- 100-150 g majonézy
obloha
- 6 plátků sýra
- 6 plátků rajčete
- 6 půlek hroznů
- 6 listů rukoly
Vaječné chlebíčky
vaječná pomazánka
- 3 natvrdo uvařených vajec
- sůl a pepř
- 100 g majonézy
- 1 lžíce másla
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce nasekané cibule
obloha
- 18 plátků vepřové šunky
- 6 kousků vejce
- trochu plnotučné hořčice
- listy petržele
Obložené chlebíčky – recept
Na každý chlebíček si připravte jeden plátek veky.
Pokud můžete, připravte si pomazánky večer předem, odležené chutnají lépe.
Šunkové nebo šunkovo-sýrové chlebíčky
Tohle je asi jeden z nejobvyklejších chlebíčků. Smíchejte všechny přísady na pomazánku a namažte.
Na chlebíček položte šunky, sýr, vejce, okurek, papriku a trochu hořčice.
Budapešťské chlebíčky
Budapešťskou pomazánku také určitě znáte. Smíchejte přísady, namažte chlebíčky a na pomazánku položte oblohu. Ze zeleně nejraději přidávám medvědí česnek, protože je ostrý a k pomazánce se hodí, ale pokud ho nemáte nebo nejíte, přidejte jakoukoliv jinou zeleň, kterou jíte.
Česnekovo-sýrové chlebíčky
Na česnekovou pomazánku prolisujte česnek a smíchejte všechny přísady.
Namažte.
A položte oblohu. K česnekové pomazánka se perfektně hodí rajčata a zjistila jsem, že zajímavou kombinaci udělá pomazánka s hroznem. Na ozdobu přidávám domácí rukolu, která je hodně ostrá.
Vaječné chlebíčky
Z vajíček vyndejte žloutky a smíchejte je s hořčicí. majonézou a máslem. Přidejte nasekanou cibuli, nakrájený bílek, sůl a pepř a promíchejte.
Namažte chlebíčky.
Servírování
Nejlépe vypadají na velké míse poskládané podle druhu.
Check out more of my recipes here!