Tehle pohár je takový zdravý mls, který si můžete dát k snídani i svačině.
Odmalička znám z domu takové ty dobroty, jako je domácí pribináček nebo nepečený smetanový dort. Přibyla nám další generace a babička tyhle úzasné dezerty dělá dál a naše omladina by byla schopná jíst babiččiny pohárky třikrát denně.
Vzala jsem základ těchhle pohárů, což je vlastně tvaroh, jogurt a ovoce a jen to trochu jinak naaranžovala. Tenhle pohár vyžaduje také použití želatiny, aby všechno drželo tvar, jak má. Pokud nemáte rádi želatinu, můžete použít jakýkoliv jiný želírovací prostředek, se kterým rádi vaříte.
Pohár sice není těžký na výrobu, ale zabere nějaký čas, proto – pokud ho chcete mít ke snídani – doporučuji ho udělat večer předem nebo si ráno přivstat. Želatina, kterou používám, tuhne rychle, přesto mi výroba zabrala asi hodinu. Pokud používáte želatinu, která se musí zahřát a pak vychladnout, aby ztuhla, budete potřebovat ještě o něco víc času.
Než začneme, ráda bych vás pozvala k nakouknutí na moje další Dorty a zákusky, kde najdete i pár dalších zdravých dobrot, jako jsou třeba Kakaovo-banánové řezy s tvarohem nebo Jáhlový košíček s ovocem.
Co budete potřebovat (na 2 poháry)
- 300 g tvarohu
- 200 g bílého jogurtu – já používám Viili
- 150 g jahod
- pár sušenek nebo piškotů – já dávám domácí kakaovo-kokosové sušenky
- asi 2 lžíce cukru/medu/jiné sladidlo
- 2 lžíce pravého kakaa
- želatina – já používám želatinu na nepečené dorty v prášku
- vhodné sklenice
Ovocno-tvarohový pohár – recept
Jahody rozmixujte a pokud je potřebujete dosladit, doslaďte.
Tvaroh a jogurt rozdělte na poloviny a smíchejte. Do jedné poloviny přidejte kakao a obě půlky oslaďte podle chuti.
Teď si připravte plochu na odkládání sklenic. Aby byly proužky šikmé, bude muset být sklenice nakloněná při nalévání náplně i při tuhnutí. Je tedy potřeba připravit nějaký schodek, o který bude opřená. Já to dělám tak, že na kuchyňskou linku položím prkýnko a na jeho okraj složenou utěrku.
Dalším krokem bude příprava želatiny. Připravte ji podle návodu na obalu. Želatina, kterou používám já, se nemusí zahřívat, pouze se metlou zamíchá v malém množství vlažné vody a ihned se přidá do směsi, kterou má ztužit. Takže já na každý proužek dám malou lžičku želatiny, k ní přidám lžičku vody a metlou opravdu pořádně rozmíchám. Potom přidám 4 plné lžíce směsi (připomínám, že je to na dva poháry) a opět pořádně rozmíchám.
Začneme s čistě tvarohovo-jogurtovou směsí. Na dno nakloněné skleničky dejte opatrně dvě lžíce směsi. Po nabrání směsi spodek lžíce otřete o okraj misky, aby vám směs nikde ve skleničce nekapala. Jakmile směs vyklopíte na dno sklenice, můžete ji lžící ještě uhladit.
Sklenici nechte stát v nakloněné poloze, než směs zatuhne. Pokud na ni máte místo v lednici, kde by mohla být nakloněná, klidně ji dejte na pár minut také do lednice.
Potom stejným způsobem postupujte s kakaovou směsí – připravte želatinu, přidejte 4 lžíce směsi. Sklenici otočte v nakloněné poloze tak, aby bílá směs byla nahoře a nalijte kakaovou směs a opět nechtě zatuhnout.
Pak postupujte stejně s jahodovou směsí, opět sklenici otočte (kakaová směs bude nahoře), nalijte jahodovou směs a nechte zatuhnout. Pak pokračujte opět od bílé.
Takto pokračujte, až je sklenice plná.
Nakonec můžete sklenici už postavit rovně a poslední vrstvu dolít narovno. Ozdobte ji zapíchnutými sušenkami – já jsem zvolila Koka sušenky, které si můžete upéct i doma, jejichž domácí verzi si můžete snadno upéct podle tohoto receptu.
Pokud chcete mít pohár pořádně vychlazený, šoupněte ho na pár hodin do ledničky.