V létě pěstuji spoustu rajčat a zavařuji je na spoustu způsobů. V posledních letech je mým hitem pečený kečup.
Pečený kečup je vynikající příloha k masu i zelenině nebo třeba pomazánka. Chuťově je velmi výrazný a samozřejmě úplně jiný než kečup z obchodu. Pokud máte vlastní zeleninovou zahrádku, hlavní ingredience si snadno vypěstujete a z obchodu jich budete potřebovat už jen pár.
Co se týče druhu rajčat, používám od všech druhů, které mám, trochu, protože mi přijde, že směska dá kečupu nejlepší chuť. Používám masitější i šťavnatější rajčata.
Table of Contents
Pečený kečup – recept
Co budete potřebovat
- 1,5 kg rajčat
- 2 velké papriky
- 4 střední cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 dl octa
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 plná lžíce mleté sladké papriky
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Pokud chcete kečup ostrý, přidejte cokoliv, co máte rádi – ostrou mletou papriku, worchesterovou omáčku, chilli…
Jak na pečený kečup
Očistěte rajčata od všeho nehezkého na slupce a vykrojte středy. Oloupejte česnek a cibuli a z paprik odstraňte semínka a stopky. Vše nakrájejte na kostičky či proužky, stroužky česneku můžete nechat celé, položte na plech, posypte cukrem, solí, paprikou a skořicí, přidejte koření a ocet a pořádně promíchejte.
Pečte 60 minut na 200°C a poté promíchejte a pečte dalších 30 minut. Poté nechte vychladnout.
Vyndejte bobkový list a nové koření (pokud ho najdete) a vše pořádně rozmixujte.
Naplňte sklenice, pořádně zavřete a sterilujte 25 minut na 85°C.
Servírování
Pečený kečup můžete jíst úplně stejně, jako jíte jiný kečup, ačkoliv pečený podle mě chutná daleko lépe. Hodí se jako dip, příloha i pomazánka. V zimě ho můžete použít místo rajčatového protlaku například do Pista, k domácím těstovinám a výborně chutná také v cuketové roládě.