Piškot z horkého mléka neboli Hot Milk Cake je tradiční severoamerický dezert.
Piškot z horkého mléka je populární z několika důvodů. Recept pochází z USA z počátku 20. století a na oblíbenosti nabyl v průběhu Velké hospodářské krize. Potřebujete totiž jen pár snadno dostupných přísad, což se samozřejmě hodilo rodinám postiženým krizí, které potřebovaly nakrmit mnohdy hodně členů z velmi omezených finančních prostředků.
Cena ingrediencí však není jedinou výhodou. Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník. Nevadí totiž, že náhodou přidáte kapku toho nebo uberete kapku onoho. Jak je vidět i z toho, že se recept měří na hrnky (což není žádná přesná míra), není potřeba naprostá přesnost. No a jednoznačným důvodem k popularitě tohoto receptu je také jeho chuť. Piškot z horkého mléka má nádhernou máslovou chuť a vůni, která vás jen tak nepustí.
Pokud jste na sladké, vyzkoušejte také mé další recepty na dorty a zákusky!
Table of Contents
Piškot z horkého mléka – pár tipů, než začneme
Piškot z horkého mléka má být lehký a nadýchaný a tady je pár tipů, které vám pomohou právě tohohle dosáhnout. Zaprvé je důležitá správná mouka – v ČR je to jednoduché, nemusíte se shánet pospeciální mouce na zákusky, postačí běžná hladká mouka. Pokud se zrovna nacházíte v anglicky mluvící zemi, poohlédněte se po moukách, jako je cake flour nebo all-purpose flour, ve španělsky mluvících zemích např. harina de repostería.
Zadruhé, vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Satčí je vyndat z ledničky asi 15 minut před začátkem vaření.
Zatřetí, dejte si načas se šleháním. Šlehání je to, co do těsta dostane vzduch, díky kterému bude piškot z horkého mléka pěkně nadýchaný. Když tento krok odfláknete, nebude váš piškot tak nadáchaný, jak by mohl být.
A začtvrté, zapomeňte na nízkotučné mléko. Tenhle recept si žádá plnotučné mléko, protože právě tuk v mléce dává piškotu jeho úžasnou chuť.
Můžu přísady něcím nahradit?
Jednoduchá odpověď je ano. Je tady však háček – když přísady něčím nahradíte, změní se i chuť piškotu.
Podmáslí, zákys a jogurt – můžete jimi mléko nahradit, piškot pak bude mít takovou tu „svěží“ jogurtovou chuť. Ale také tím přebijete jeho typickou mléčnou a máslovou chuť a po vychladnutí splaskne.
Náhražky másla a mléka – rostlinný tuk, mandlové/rýžové/sójové mléko atd. jsou pro tento recept použitelné, ale piškot tím samozřejmě ztratí svou typickou chuť a vůni.
Mouka – Pokud vám nevadí, že piškot nebude tolik nadýchaný, můžete použít zdravější celozrnnou mouku.
Méně cukru – V mém receptu je méně cukru než v tradičním receptu (asi polovina), protože naprosto upřímně – původní recepty mi přijdou hodně přeslazené. Je možné, že přijdete na to že chcete v piškotu cukru ještě méně.
Co budete potřebovat
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 2 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 10 lžic másla
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- případně také: cukr moučka
- špetka soli
- elektrický šlehač (případně ruční metla)
- dortová/piškotová forma
- tuk a mouka na vymazání formy
Piškot z horkého mléka – recept
Vejce a cukr dejte do misky a začněte šlehat na střední až vysokou rychlost (ruční metlou pak co nejrychleji to jde). Šlehejte asi 5 minut, po této době by se měl objem směsi ztrojnásobit a měla by mít světle žlutou barvu (s hnedým cukrem samozřejmě tmavší).
Do jiné mísy dejte mouku, sůl a kypřicí prášek. Ve dvou nebo třech dávkách přidejte suchou směs do vlhké směsi a vše pořádně smíchejte do hladkého těsta bez hrudek. Klidně k tomu dál používejte elektrickou metlu.
Mléko a máslo dejte do hrnce a pomalu zahřívejte. Sporák vypněte chvíli před tím, než začne mléko vřít. Správný moment poznáte tak, že se na okrajích mléka začnou tvořit bublinky. Mláko nalijte do směsi a pořádně metlou smíchejte.
Vymažte piškotovou formu a nalijte do ní směs. Troubu předehřejte na 180 °C a poté pečte 30 minut. Povrch piškotu by měl být zlatohnědý. Doprostřed piškotu píchněte dřevěnou tyčinou a pokud vyjde suchá nebo s pár malými drobky, je piškot hotový. Pokud se vám zdá těsto ještě řídké, pečte dalších pet minut.
Piškot vyndejte z trouby u formy a nechte ho vychladnout. Poté ho můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Jak piškot z horkého mléka servírovat
Můžete ho podávat vlastně jak chcete, klidně i trochu teplý. Je parádní s kávou, čajem nebo mlékem a podle mě je nejlepší jen posypaný cukrem. Pokud chcete něco „navrch“, pak je tu tradiční poleva, kterou vyrobíte svařením mléka, cukru a strouhaného kokosu. Můžete však piškot posypat taky kakaem, skořicí nebo pomazat marmeládou.