Pořád někde čtu, že bychom měli žít více přítomností. Méně nostalgicky vzpomínat na minulost, méně se obávat budoucnosti a prostě žít tím, co máme teď a tady. Něco na tom bude, ale řeknu vám, že až budeme v zimě chrchlat a soplit, bude moje rodinka ještě ráda, že jsem se v půlce července zabývala budoucností a sbírala šalvějové lístky.
Právě teď je ta pravá doba nasírat si lístky téhle aromatické rostliny a udělat si zásoby na zimu. Šalvějový sirup je skvělý přírodní lék na nachlazení, nepijte ho tedy jen tak jako šťávu. Dávkování je někde kolem jedné lžíce denně a pokud jde o těhotné ženy a malé děti, poraďte se s lékařem.
Výroba je nenáročná, stihnete ji klidně jako výplň mezi jinými činnostmi.
Co budete potřebovat:
– šalvějové lístky (šalvěj lékařská, ne ta divotvorná, to by se mohly dít věci)
– vodu
– cukr
– citrón
– mísu
– nádobu na sirup
– síto
– kastról
Listy dejte do mísy a zalijte je vroucí vodou. Čím více listů a čím méně vody, tím bude sirup silnější. Do vody přidejte citrón nakrájený na kousky, množství podle chuti. Mísu zakryjte a nechte stát 24 hodin.
Poté výluh sceďte do kastrólu a přidejte cukr (1 kg cukru na 1 litr vody). Ohřívejte na nižší teplotě, pokud možno nepřiveďte k varu. Sirup by měl zhoustnout. Horký sirup nalívejte do vysterilovaných nádob a uchovávejte na chladném tmavém místě.