Temperovaná čokoláda se používá především na polevy. Je lesklá a hladká, láme se s krásným křupnutím a rozpouští se v ústech. Temperovat čokoládu můžete i v pohodlí domova a tady a teď se dozvíte, jak na to.
Profesionální cukráři temperují čokoládu přímo na pracovní desce. Je to o něco náročnější a desku při tom docela ušpiníte, to ale nebývá ten největší problém. Překážkou pro mnohé je to, že pracovní deska musí být kamenná. Proto se chci věnovat temperování, které si můžeme doma dovolit všichni.
Co budete potřebovat
- čokoláda
- gumová špachtle
- plastová nádoba
Jak na temperování čokolády
Z čokolády nejdříve oddělte polovinu a tu dejte stranou. Zbylou čokoládu nalámejte do nádoby. Rozpustit ji můžete buď ve vodní lázni (tento způsob používám já), nebo v mikrovlnné troubě. Při použití mikrovlnky zahřívejte čokoládu vždy jen chvíli a často kontrolujte, jestli už není rozpuštěná, abyste ji nepřipálili.
Jakmile je čokoláda rozpuštěná, nasypte do ní kousky odložené čokolády a míchejte špachtlí, dokud se kousky nerozpustí. Temperovaná čokoláda se používá ihned, rychle tuhne.