Máme tu další Halloween a s ním tedy i další strašidelný dort, tentokrát na motivy kultovního hororu TO.
Loňský dort byl hodně gore a letos jsem se rozhodla pro trochu umírněnější dezert, možná ale o to strašidelnější. Určitě znáte horor Stephena Kinga TO, který se dočkal už druhého úspěšného zfilmování. V tomhle trháku se v knižní i filmové podobě objevuje několik předmětů, které ho charakterizují a podle kterých ho pozná každý hororový fanoušek. A právě tyhle uvidíte i na mém dortu – povoskovaná lodička, červený balónek a žlutá pláštěnka.
Kromě toho dort tak trochu krvácí. Jde o obdobu lávového dortu, ze kterého se ale po rozkrojení nevyvalí čokoládová ganáš, nýbrž domácí malinová marmeláda.
Jinak jde vlastně o vysoký sachr dort s krémem z černého kakaa.
Nezapomeňte se také podívat na mé další Halloweenské recepty!
Tento návod obsahuje pár partnerských odkazů. V případě, že přes ně nakoupíte, dostanu drobnou provizi, kterou použiji na přípravu dalších návodů. Děkuji!
Table of Contents
Co budete potřebovat
Těsto
- dortová forma o průměru 16-18 cm, ideálně dvě
- 200 g hořké čokolády
- 280 g změklého másla
- 200 g cukru moučka
- 300 g hladké mouky
- 6 vajec
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
Náplň
- 250-300 g malinové nebo jiné červené marmelády
Krém
- 250 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce černého kakaa
Ozdoby
- 100 – 150 g SmartFlexu
- 50 g Isomaltu
- forma na polokoule
- kousek pečicího papíru
- cukrářský štětec
- pár nasekaných višní v rumu nebo trochu červené marmelády
- žluté práškové potravinářské barvivo
- vanilkový extrakt v alkoholu
- červené gelové potravinářské barvivo
- žluté gelové potravinářské barvivo
- černá potravinářská fixa
TO dort – recept
Upečeme dort
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do sněhu a odložte do lednice.
Žloutky vyšlehejte s cukrem, solí, kypřicím práškem a změklým máslem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vešlehejte do směsi, pak po čáskech přidejte mouku. Nakonec špachtlí nebo vařečkou pomalu vmíchejte sníh z bílků.
Do jedné vymazané formy dejte asi dvě třetiny těsta, do druhé zbylou třetinu. Větší dort bude naplněný marmeládou a menším dortem ho přiklopíte.
Pečte v troubě předehřáté na 160°C asi 60 minut.
Tady vidíte, co se stane, když budete spěchat a péct na vyšší teplotu – můj dort udělal kopeček, místo aby byl hezky rovný, a popraskal. Naštěstí se to dá napravit.
Hned po vytažení z trouby jsem na dort položila talíř a ten zatížila. Takto jsem oba dorty nechala stát až do úplného vychladnutí a byly pěkně rovné. Praskliny sice nejsou ideální, ale také nejsou žádný zásadní problém.
Teď je čas vydlabat do spodního (většího) dortu pořádný otvor. Můžete například na dort přiložit malou misku a po obvodu ji objet nožem a potom vydlabat lžící. Dejte si pozor na to, abyste se neprodlabali až na dno nebo skrz okraj. Zase by ale otvor neměl být příliš malý, protože chceme, aby bylo marmelády dost a dostalo se na každý ukrojený kousek dortu.
Marmeládu rozmíchejte s trochou horké vody a naplňte dort až po okraj.
I vršek spodního dortu potřete trochou marmelády, kterou se pak přilepí horní dort. Já jsem měla ještě trochu rozpuštěné růžové čokolády, tak jsem ji použila také, proto je na fotce i růžová, ale marmeláda bude úplně stačit. Přiklopte horním dortem a nechte alespoň hodinu odstát v ledničce.
Krém
Nechte změknout máslo na krém a šlehejte elektrickým šlehačem, až nabyde na objemu a trochu zesvětlá. Potom přidejte cukr moučka a černé kakao, vyrobíte tak parádní černý krém. Asi jednu lžíci krému si odložte stranou.
Rozetřete krém po celém dortu a nechte zatuhnout v ledničce.
Balónek
Balónek budeme připravovat z cukrářské hmoty isomalt. Hmota je po uvaření velmi horká, takže buďte opatrní, abyste se neopařili.
Zapomněla jsem vyfotit hmotu ve formě na polokoule, takže si půjčím fotku z halloweenského Kuk dortu – polovinu isomaltu roztavte, s hmotou stále na sporáku přidejte pár kapek červeného barviva (až vám hmota přijde dost červená) a pořádně zamíchejte. Odstavte ze sporáku a ihned nalijte do dvou polokoulí a rychle rozetřete štětcem až po okraje. Hmota bude velmi rychle tuhnout, pak ji ještě nechte alespoň 10 minut v lednici.
Mezitím si připravte spodní část balónku. Kousek pečicího papíru smotejte do takovéhle špičky. Můžete si ji i slepit izolepou, v tom případě ji ale nalepte zevnitř.
Roztavte a obarvěte zbytek isomaltu. Papír držte špičkou dolů a potírejte isomaltem. Je lepší udělat tuto část větší než budete chtít výslednou spodní část. Držte, dokud isomalt úplně neztuhne, pak jej můžete položit na talíř a nechat odstát deset minut v ledničce.
Opatrně vytáhněte pačicí papír.
Když vše valoupnete, budete mít dvě polokoule a jeden spodek balónku. Já jsem ještě spodní část vytahala tak, aby vypadala jako provázek, nakonec jsem ji ale odlomila, protože jsem se rozhodla pro bílý provázek.
Rozpalte pánev a na pár vteřin na ni přiložte jednu polokouli.
Jakmile se její okraj malinko roztaví, přilepte ji na druhou polokouli.
Stejným způsobem roztavte okraje spodní části a přilepte ji na kouli.
Lodička
Rozválejte kousek smartflexu a nožem zarovnejte vrchní stranu. Oba vrchní rohy složte ke středu a uřízněte.
Rozválejte větší kus smartflexu a přeložte. Vyřízněte tvar lodičky. Vršek vložte mezi obě vrstvy člunu a ty prsty stlačte okraje.
Na dort naneste trochu zbylého krému (z toho si ještě jednu malou lžičku odložte stranou) a do něj položte ložičku. Ihned nechte zatuhnout v ledničce.
Smíchejte zbylou lžičku krému s vanilkovým extraktem a pár kapkami žlutého gelovévo barviva. Štětcem promíchejte a lodičku potřete.
Na kousíček smartflexu napište černou fixou S.S. Georgie (název lodičky z filmu) a odložte na pozdější přilepení, až čerstvě namalovaná lodička uschne.
Pláštěnka
Další kousek smartflexu obarvěte žlutým práškovým barvivem, rozválejte a vykrojte čtyři kousky – tělo pláštěnky, kapuci a dva rukávy. Jeden rukáv vykrojte tak, aby vypadal jako utržený (kdo viděl film nebo četl knihu, ví proč).
Na okraji pláštěnky vytlačte detaily vidličkou a nožem na kapuci naznačte švy.
Tělo pláštěnky položte trochu zvlněné přes okraj dortu.
Pak přiložte rukávy a kapuci.
K utrženému rukávu položte trochu nasekaných višní nebo červené marmelády (maso z utržené ruky).
Pláštěnku pokapte trochou vanilkového extraktu, pokud je hnědý. Pokud ne, přimýchejte ještě malinko kakaa nebo pokud vám zbyl černý krém, můžete ho trochu rozmíchat v extraktu.
Jak vidíte, ještě je potřeba položit na dort balónek, rozválet trochu bílého smartflexu a napojit ho na balónek jako šňůrku.
Ještě jednou nechte dort odstát v ledničce.
A pak už můžete nakrojit.